Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Nem mindegy, hol vetélsz el

2013. december 06. - szekularisfigyelo

Nem csak pénz kell ahhoz, hogy az Egyesült Államokban megfelelő orvosi kezeléshez jussunk: jó helyen is kell lebetegedni. Azaz: olyan helyen, ahol elérhető távolságban rendelkezésre áll egy nem katolikus kórház. Ennek megváltoztatására indított pert a katolikus püspöki kar ellen egy családanya az ACLU polgárjogi szervezettel karöltve.

A katolikus egyház ugyanis igyekszik érvényesíteni tanításait kórházaiban, ám a beteg nem mindig értesül erről, és nem feltétlenül mondják meg neki, ez mivel is jár. Így járt Michigan államban egy családanya, akinél terhessége 18. hetében elfolyt a magzatvíz. Egy barátnője bevitte az asszonyt a legközelebbi kórházba, ahol közölték vele, el fogja veszíteni a babát, majd görcsoldókkal hazaküldték. Mivel tovább romlott az asszony állapota, ismét kórházba vitték, már lázasan, ahonnan ismét haza akarták küldeni, de a baba gyorsabb volt: megszületett és néhány órán belül meghalt. A kórházban nem csupán nem végezték el a protokoll szerinti eljárást (ami ilyen esetben a vetélés művi befejezése lett volna), de még csak nem is tájékoztatták arról, hogy a kórház katolikus fenntartású és emiatt megtagad tőle egy olyan kezelést, amit másutt megkaphatna.
Az amerikai katolikus püspöki kar irányelvei ugyanis minden olyan eljárást tiltanak, ami a magzat halálával jár; ehelyett ezekben a kórházakban minden esetben ki kell várni, míg a magzat (vagy az anya) magától meghal, akkor is, ha a terhesség nem menthető meg (akár azért, mert méhen kívüli terhesség), és a magzat életképtelen. Álláspontjuk alátámasztására kiközösítettek egy apácát, aki egy kórházi etikai bizottság tagjaként hozzájárult egy akut életveszélyben lévő nő életmentő abortuszához, de egy kórházfelvásárlás következtében katolikus intézményben dolgozó kardiológus is kapott fegyelmit, mert egy potenciálisan halálos betegség kapcsán pusztán megemlítette az abortusz lehetőségét. Ezzel ezek a kórházak olyankor is kockáztatják az anya életét, testi épségét, termékenységét és jövőbeli magzatainak túlélési esélyeit, amikor a magzatnak nem származik ebből haszna.
Az ACLU felkarolta az asszony ügyét és azért perli a püspöki kart, mert irányelveivel megakadályozta, hogy megfelelő orvosi ellátásban részesüljön, holott az intézmény vezetésének a vallási álláspontja nem szabad, hogy az egészségügyi ellátás színvonalát rontsa.
http://www.npr.org/blogs/health/2013/12/02/248243411/aclu-sues-u-s-bishops-says-catholic-hospital-rules-put-women-at-risk
http://freethoughtblogs.com/butterfliesandwheels/2013/12/finally-woman-sues-us-conference-of-catholic-bishops/
http://www.zeit.de/news/2013-12/03/usa-justiz-religion-medizin-klage-gegen-katholische-bischoefe-nach-schwangerschaftskomplikationen-03125809

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr335676187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása