Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Protestáns püspökök

2014. január 12. - szekularisfigyelo

Fabinyi Tamás evangélikus püspök decemberben a Népszabadságnak adott interjúban beszélt a politikai kereszténység veszélyeiről. Elsőre állam és egyház összefonódásának elutasítását láthatnánk ugyan ebben, de szorosabb olvasásnál kiderül, amolyan egyirányú függetlenségnek képzeli Fabinyi állam és egyház viszonyát: az állam semmibe ne szóljon bele és semelyik politikai erő ne várjon támogatást az egyházaktól, ám az állam fizessen és fogadja el az egyház irányítását.

Bölcskei Gusztáv református püspök pénzügyi kérdésekről nyilatkozott és azt sérelmezte, az SzJA-törvény folyamatos változásával kiszámíthatatlanná vált az egyházak pénzügyi helyzete. Nyilván mindenki örülne a gazdasági kiszámíthatóságnak (a devizahitelesek is erre utaztak, amikor felvették a hitelüket), de azért ne feledjük, hogy míg az elmúlt években az állami támogatás évközbeni változása az egyházak esetében növekedést jelentett, mindenki mástól – egyetemeknek, civil szervezeteknek – még év végén visszamenőleg is vontak meg támogatásokat, és nem jelentéktelen összegekről volt szó. 

http://nol.hu/belfold/20131212-a_politikai_keresztenyseg_veszelye
http://www.stop.hu/belfold/bolcskey-gusztav-nincs-stabilitas-a-mostani-egyhaz-finanszirozasi-rendszerben/1204541/

http://gepnarancs.hu/2013/12/bolcskei-gusztav-ujra-kell-gondolni-az-egyhazfinanszirozasi-rendszert/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr405752933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása