Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Két hősi halott és két halálraítélt Pakisztánban

2014. január 13. - szekularisfigyelo

Sok ember életét mentette meg a 15 éves Aitizaz Haszan január elején Ibrahimzaiban, amikor két társával elkésett az iskolából, így az épület előtt kellett kivárniuk az első óra végét. Feltűnt nekik egy iskolai egyenruhába öltözött, de huszonéves férfi, akinek a kabátja alól némi drót lógott ki. A másik két gyerek elszaladt, de Haszan dulakodni kezdett a férfival, akinek mégis sikerült beindítani a testére erősített hatkilónyi robbanóanyagot. A merénylő azonnal, Haszan később, a kórházban halt meg, más emberben nem esett kár, és a helyi rendőrfőnöktől kezdve mindenki elismerően nyilatkozott Haszan bátorságáról. A merényletért egy szélsőséges vallási csoport vállalt felelősséget. A környéken jelentős síita kisebbség él, és 2006-ban jelentek meg a szunnita szélsőségesek, akik a síiták megtérésre akarják bírni.
Bomba ölte meg a napokban Csaudhry Aszlam karacsi rendőrségi vezetőt és két további személyt. A merénylők robbanóanyaggal megrakott autóval hajtottak Aszlam rendőrségi konvojába. Aszlam évek óta harcol a tálib terroristák ellen, és már több merényletet élt túl. Haláláért a tálibok vállalták a felelősséget. Bár Aszlamot korábban azzal vádolták, hogy tűzharcokat szervezve inkább megölt tálib harcosokat, ahelyett hogy bíróság elé juttatta volna őket, a vizsgálat tisztázta őt. A pakisztáni miniszterelnök elítélte a merényletet és méltatta Aszlam érdemeit.
Halálra ítéltek két személyt Pakisztánban, Harunabad városában a sokat bírált blaszfémia-törvény alapján. A 34 éves Riaz Ahmed és a 38 éves Ijaz Ahmed még 2011-ben azt állította, látták istent, ami nem tetszett a 27 éves Qari Muhammad Ahmednek. Utóbbi állítása szerint az elítéltek azzal tetézték bűnüket, hogy másokat is felszólították, velük együtt kövessék Chaman Sarkar prédikátort, akinek segítségével istent meglátták. A két elítélt védőügyvédje azt nyilatkozta, küzdeni fog az istenkáromlást tiltó törvény ellen, amellyel túl könnyen vissza lehet élni.
Ugyancsak egy bizonyos 27 éves Qari Muhammad Ahmed kezdeményezésére ítéltek halálra egy másik harunabadi lakost. A 63 éves Imam Ali állítólag szobája falára festette Mohamed próféta képét. Ali állítólag bizonyos Habib Abdullah Shah követője és annak szentélyét gondozta Bahawalnagarban, és még 2011-ben tartóztatták le. Az őt vádló Qari Muhammad Ahmed azt állította, ő találta a rajzokat Ali szobájában (az nem derült ki, mit keresett Ali szobájában). Ali unokaöccse azt nyilatkozta, több ügyvéd is elutasította nagybátyja védelmét.
Szorgalmas ember ez a Qari Muhammad Ahmed, az biztos...

http://www.business-standard.com/article/pti-stories/2-persons-sentenced-to-death-in-pakistan-for-blasphemy-113122900464_1.html
http://freethinker.co.uk/2013/12/29/its-against-the-law-to-see-god-in-pakistan-two-who-claimed-to-have-done-do-face-death-for-blasphemy/
http://tribune.com.pk/story/651592/death-sentence-given-in-blasphemy-case/
http://www.spiegel.de/politik/ausland/pakistan-teenager-bezahlt-rettung-seiner-schule-mit-dem-leben-a-942728.html
http://www.theguardian.com/world/2014/jan/09/pakistani-boy-suicide-bomber-hero
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-25663992
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-25667842

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr545753002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása