Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Lassú csökkenés

2014. január 14. - szekularisfigyelo

Lassan ugyan, de csökken az amerikaiak hite a természetfelettiben a Harris felmérése szerint. Az istenhit, a csodákban való hit, a szeplőtlen fogantatás és hasonlók elfogadottsága jellemzően 5-7 százalékponttal csökkent 7-8 év alatt. Persze még mindig magas a hívők aránya, de a tendencia egyértelmű, és a hívőknél túlreprezentáltak az alacsony iskolázottságúak és az idősek. A legidősebb generáció azonban kisebb valószínűséggel hisz szellemekben, boszorkányokban és a reinkarnációban, mint a középkorúak és a fiatalok). Lássuk a számokat:

Isten: az istenhit négyötödről háromnegyedre csökkent (74%ra, 82%-ról)
Csodák: 72% (2005-ben: 79%)
Mennyország: 68% (75%)
Szeplőtlen fogantatás: 57% (60%)
Jézus isten vagy Isten fia: 68% (72%)
Jézus feltámadása: 65% (70)
A lélek halhatatlansága: 64% (69)
Ördög és pokol: 58% (62).
A kutatók ennél részletesebben is kérdezősködtek az istennel kapcsolatos elképzelésekről. Tíz év alatt nagy arányban csökkent azok száma, aki teljesen vagy nagyon biztosak Isten létezésében: míg tíz éve a megkérdezettek kétharmada volt abszolút biztos, az idén az arányuk 54%-ra csökkent (a nagyon és a teljesen biztosak összesített aránya 79%-ról 68%-ra csökkent).
Azok aránya, akik nem hiszek, és azok aránya, akik szerint valószínűleg nincs isten, 16-16% (tíz éve az arányuk 9, ill. 12% volt).
Az amerikaiak 29%-a hisz abban, hogy Isten irányítja a földi életet, és még a magukat nagyon vallásosnak vagy felnőttként megtértnek nevezőknél is 60, ill. 56% gondolja, Isten foglalkozik a mindennapokkal. A megkérdezettek 19%-a tartja magát nagyon vallásosnak, további 40% valamennyire vallásosnak mondja magát, míg 23% egyáltalán nem vallásos.
A kreacionizmusban hívők száma egyébként megegyezik az UFÓ-hívők számával: a lakosság 36%-át teszi ki (-3 százalékpont). Az evolúciót elfogadók aránya ezzel szemben nőtt: 42%-ról 47%-ra.
Mindez azonban politikai csoporthoz köthető: bár az összlakosság körében a magukat republikánusnak meghatározók körében 11 százalékponttal csökkent az evolúciót elfogadók aránya, ami arra utal, hogy a republikánus párt egyre inkább fundamentalista keresztények gyűjtőhelyévé válik, miközben a racionálisabb követők elhagyják a pártot.

http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2013/12/17/harris-poll-in-the-u-s-a-clear-win-for-rationality-belief-in-god-and-heaven-declines/
http://www.harrisinteractive.com/NewsRoom/HarrisPolls/tabid/447/ctl/ReadCustom%20Default/mid/1508/ArticleId/1353/Default.aspx
http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/pew-studie-republikaner-in-usa-lehnen-wissenschaft-ab-a-941618.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr395755360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása