Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Papmentes kampány

2014. január 16. - szekularisfigyelo

No nem nálunk – Törökországban. A török vallásügyi minisztérium utasítást adott ki, amelynek értelmében a 85 ezer imaházimámjainak prédikációi nem tartalmazhatnak kampányüzenetet a március 30-ra tervezett helyhatósági választások előtt. Felszólítja az imámokat, ne vegyenek részt tüntetéseken, és mellőzzék a pártok adományokkal való támogatását.
Ennek kontextusáról érdemes tudni, hogy konfliktus alakult ki a jelenlegi miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan által sokáig támogatott Gülen-mozgalom és a miniszterelnök között. Fethullah Gülent még a CIA segítette befolyáshoz a kommunizmus elleni harc zászlaja alatt: az 1938-ban született Gülen már fiatal korában is része volt a CIA által a kommunisták ellenében létrehozott egyesület-hálózat helyi kirendeltségének. Az 1970-es években az addigra népszerűvé lett Gülen felszólította követőit, épüljenek be a rendőrségbe és ezzel mára igencsak nagy hatalomra tett szert: hívei kezén vannak a rendőrségnek a korrupcióval, szervezett bűnözéssel, ill. a politikai ügyekkel foglalkozó részlegei. Az elmúlt harminc évben a különböző színezetű politikusok a Gülen-féle mozgalomban látták a radikálisabb iszlamisták vallási ellensúlyát, de a katonaság 1997-es puccsát követően (amikor is az iszlamista Necmettin Erbakant távolították el a hatalomból) az ő ügyeit is firtatni kezdték, így az USA-ba menekült, ahol régi kapcsolatainak köszönhetően új hazára talált – mindmáig ott él önkéntes száműzetésben.
A mai konfliktusra visszatérve: a rendőrség továbbra is a gülenisták kezén van, és éppen nemrég történt meg, hogy ez a rendőrség Erdogan több emberét ültette le korrupciós vádakra hivatkozva, amit Erdogan viszont politikai támadásként értelmez – mindenesetre most éppen ő tartóztatott le vagy 600 rendőrfőnököt. – Gondolom, izgalmas lesz a kampányidőszak.

http://religion.orf.at/stories/2623388/
http://www.jungewelt.de/2013/12-31/039.php
http://www.spiegel.de/politik/ausland/tuerkei-premier-erdogan-versetzt-polizeichefs-in-zahlreichen-provinzen-a-942374.html
http://www.spiegel.de/politik/ausland/tuerkei-premier-erdogan-entlaesst-polizisten-und-straft-gegner-ab-a-942187.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr25755253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása