Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Szemfényvesztés

2014. január 19. - szekularisfigyelo

Érdekes időzítéssel tették közzé azt a hírt, miszerint XVI. Benedek pápa 2011-2012-ben 400 papot mentett fel. Most egyszer eltekintve attól, hogy megalázó az egyházra nézve, ha olyasmit állítanak be külön dicséretet érdemlő teljesítményként, ami minden normális helyen természetes, a kirúgás tényénél fontosabb lenne azt tudni, hogy ezek a bántalmazók most hol garázdálkodnak – arról ugyanis egy szó sem esik, hogy XVI. Benedek gondoskodott volna arról, hogy állami jogszolgáltatás keretében is elítéljék őket annak érdekében, hogy többet ne dolgozhassanak gyerekek közelében.
Éppen ilyesmiket szeretne - egyelőre sikertelenül - megtudni az ENSZ Gyermekjogi bizottsága a Vatikán képviselőjéttőll, Silvano Tommasitól, aki váltig azt hangoztatta, hogy bár a gyermekek szexuális abúzusa nem gyakoribb az egyházi embereknél, a Vatikán minden vonatkozó gyermekjogi egyezményt aláírt és mindent megtesz a gyermekek bántalmazása ellen. A bizottság elnöke, Sarah Oviedo azonban konkrétumokat szeretett volna hallani az intézkedésekről. A Vatikán szerint viszont sértené az áldozatok és a tanuk személyiségi jogait az olyan kérdésekre való válasz, hogy „Milyen változásokat hoztak a vonatkozó etikai kódexekben, hogy megelőzzék a szexuális abúzust? Milyen büntetésekre ítélték azokat a papokat, akik nem megfelelően viselkedtek?”
A bizottság elnöke azt a gyakorlatot is bírálta, hogy a gyanúsítottakat nem adják át az igazságszolgáltatásnak, és a bizottság továbbra is várja a Vatikán tavaly esedékes beszámolóját a gyermekjogok érvényesítéséről, amely beszámolási kötelezettséget az egyezmény aláírásával vállalt a Vatikán.

Hogy a szép szavakon túl a gyakorlatban ténylegesen hogyan működik a gyermekbántalmazók felelősségre vonása és a hasonló esetek megelőzése, arról az a minapi hír is ad némi képet, amely szerint a Vatikán nem adja ki a Dominikai Köztársaságban való diplomáciai (nunciusi) szolgálata idején kiskorúaktól szexuális szolgáltatásokat vásárló lengyel származású püspököt.
Németországot 2010-től rázta meg a pedofília-botrány, amikor a jezsuiták (igen, ez a jelenlegi pápa szerzetesrendje) berlini Canisius iskolájáról derült ki, hogy paptanárai molesztálták a növendékeket. Most született egyházi ítélet az egyik elkövető ellen, aki 1972 és 1981 között tanított az iskolában, ezt követően pedig plébánosként dolgozott, míg nem 2003-ban kora miatt nyugdíjazták. A papot az egyházi bíróság kizárta a papi feladatok gyakorlásától, és ezen felül 4000 eurót (talán úgy kb. egy-kéthavi fizetésnek megfelelő összeget) kell befizetnie egy az áldozatokat segítő alapba, azt is részletekben. Az áldozatokat felháborította az ítélet enyhe súlya.
Az áldozatok kártérítése körül sincsen minden rendben: Ismét csődbe menekült egy egyesült államokbeli katolikus egyházmegye: a kaliforniai stocktoni egyházmegye a papjai által elkövetett bűncselekménynek miatt eddig jó 14 millió dollár kártérítést fizetett az áldozatoknak, további 18 milliót biztosítói fizettek, és még 17 millió dollárnyi kötelezettségei vannak. További perek keretében újabb milliós összegek kifizetésére fogják kötelezni. Ezért az egyházmegye a csőd mellett döntött Stephen E. Blaire püspök nyilatkozata szerint. Így az áldozatok ugyan hoppon maradnak, amin Blaire sajnálkozott, hangsúlyozva, hogy nem az áldozatok, hanem a gonosz cselekedetek az oka ennek a helyzetnek. Mégis ezt a megoldást tartja helyesnek a püspök, mert ez biztosítja, hogy az egyház tovább működhessen.
Stockton a tízedik amerikai egyházmegye, amely a kártérítések fizetése elől csődbe menekült. – Talán még emlékeztek arra, hogy az amerikás magyarok clevelandi temploma is a kártérítések áldozatául esett.
A katolicizmust amúgy is sújtja még a villám is: az egyik legismertebb jelképéről, a Rio de Janeiro-ban található Jézus-szoborról a villám lecsapta az alak ujját. Nem járul hozzá az egyház tekintélyének a megerősítéséhez az az El Salvadorból származó olaszországi apáca sem, aki kissé váratlanul adott életet egy fiúcsecsemőnek, miután hasfájással szállították kórházba. Az apáca, aki a gyermeket maga szeretné felneveli, azt mondta, nem tudta, hogy terhes. Ez utóbbin nem érdemes röhögni, mert valóban megesik akár tapasztalt és értelmes nőkkel is (pl. mert amúgy sem rendszeres a vérzésük), igaz, azért jellemzően ennél korábban jönnek rá. A vallásilag kevésbé képzettek számára azonban megjegyezzük, hogy az apácák elvileg nemiélet-mentes életet vezetnek, szóval mondott apáca (miután olyasmit nem állított, hogy szex nélkül esett volna teherbe) minimum megszegte az egyházának adott szavát.
A felnőtt férfiak sincsenek teljesen biztonságban a Vatikánban (bár nyilvánvalóan kevésbé kiszolgáltatottak, mint egy gyerek), legalábbis ha hinni lehet több svájci gárdista nyilatkozatának. Még január elején kipakolt egy volt gárdista, aki azt állította, a mindenkori pápát 500 éve őrző zsoldosegységben töltött kétéves szolgálata vagy 20 egyértelmű és számos kétértelmű ajánlatot kapott mindenféle rangú egyházi személyektől, szerzetes paptól az érsekig. A kétértelműek közé tartozott, hogy vacsorázni hívták azzal, hogy „majd ő lesz a desszert”. Egysége vezetői, akiknek ezeket az eseteket jelenteni próbálta, azzal küldték el, hogy nyilván félreértette a dolgot, mert nem tud elég jól olaszul, és a gárdisták szóvivője, Urs Breitenmoser közölte, az az állítólagos „vatikáni homoszexuális hálózat” (amelyről állítólag a jelenlegi pápa, I. Ferenc egy magánaudiencián is beszélt dél-amerikai püspököknek) nem jelent problémát a gárdistáknak, akik vallási és katonai értékek mentén tájékozódnak és egészen más módon tölti szabadidejüket.
Január eleje óta azonban a mostanság 110 fős egység más leszerelt tagjai is előrukkoltak hasonló „élményekkel”, ill. egy tíz évvel ezelőtt szolgáló gárdista hozzátartozója is megerősítette, hogy rokona annak idején szintén hasonlókat élt meg – eleinte nem is értette, mit akarnak tőle. Arról is beszélnek, hogy egy volt parancsnok figyelmeztette az újoncokat, és név szerint közölte, melyek azok a személyek, akiktől érdemes távolságot tartani.

http://www.zeit.de/gesellschaft/zeitgeschehen/2014-01/us-dioezese-missbrauch-pleite
http://www.spiegel.de/panorama/justiz/canisius-kolleg-kirchengericht-verurteilt-pater-wegen-missbrauchs-a-943752.html
http://www.spiegel.de/panorama/gesellschaft/genf-uno-kritisiert-vatikan-fuer-verhalten-im-missbrauchsskandal-a-943888.html
http://brightsblog.wordpress.com/2014/01/16/us-diozese-stockton-pleite-entschadigungszahlungen/
http://www.schweizamsonntag.ch/ressort/nachrichten/schweizergardist_packt_aus_habe_von_kardinaelen_sex-angebote_erhalten/
http://www.n-tv.de/panorama/Schweizergardisten-packen-aus-article12065251.html
http://www.aargauerzeitung.ch/ausland/weiterer-fall-von-sexueller-belaestigung-bei-der-schweizer-garde-127556461
http://index.hu/kulfold/2014/01/17/xvi._benedek_400_papot_rugott_ki/
http://www.spiegel.de/panorama/gesellschaft/genf-uno-kritisiert-vatikan-fuer-verhalten-im-missbrauchsskandal-a-943888.html
http://www.huffingtonpost.com/2014/01/16/catholic-church-sex-abuse-un_n_4609246.html
http://www.focus.de/panorama/welt/unwetter-ueber-rio-christusstatue-verliert-finger-bei-blitzeinschlag_id_3551309.html
http://www.n-tv.de/panorama/Nonne-bringt-Jungen-zur-Welt-article12101521.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr365771101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása