Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Elítélt pasztafári

2014. január 20. - szekularisfigyelo

Nem, nem Pakisztánról vagy Szaúd-Arábiáról van szó: Görögországban ítéltek 10 hónap felfüggesztett börtönre egy 28 éves férfit, mert a Facebookon létrehozta „Geron Pastitsios”, azaz „Rakott makaróni atya” oldalát, amelyben egyesek egy bizonyos, 1994-ben elhunyt Paisziosz atyát vélték kifigurázott formában felfedezni.
A férfi, akit 2012-ben le is tartóztatták közvetlenül azután, hogy a szélsőjobb Arany Hajnal párt egyik képviselője a parlamentben szóvá tette az ügyet, fellebbezett az ítélet ellen. Tavalyi letartóztatása után tízezren követelték szabadon engedését a change.org petíciós oldalon.
A pasztafári oldal fennállásának ideje alatt a Wikipedia szerint számos vallási gyakorlatot mutatott be a spagettisták szempontjából, a csecsemőkereszteléstől az iskolai hittanon át az állam és egyház összefonódásaiig.
Az oldal viszont egy médiahack forrása is volt: Paisziosz atya állítólagos csodájáról, a hívek által ténylegesen terjesztett beszámolók összerakásával új "hírt" állítotak össze. Eszerint az atya egy kómában fekvő tinédzsert támasztott volna fel, miután annak anyja egy az atya sírjáról származó földet tartalmazó talizmánt helyezett a gyermek párnája alá. Az áltörténetet komoly újságokban is címlapsztori lett, és a most elítélt azzal indokolta a hoaxot, hogy szerette volna megmutatni, az újságírók mennyire nem járnak utána az általuk közölt történetek igazságtartalmának.

http://www.theguardian.com/world/2014/jan/17/facebook-page-mocking-greek-orthodox-monk-jail-blasphemy
http://greece.greekreporter.com/2014/01/16/greek-internet-personality-sentenced/
http://en.wikipedia.org/wiki/Elder_Pastitsios

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr45771108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása