Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

ENSZ: El kell törölni az istenkáromlást tiltó törvényeket

2014. január 20. - szekularisfigyelo

Az ENSZ jelentéstevője éves beszámolójában (amely itt olvasható: http://www.ohchr.org/EN/HRBodies/HRC/RegularSessions/Session25/Documents/A-HRC-25-58_en.doc - aki jól olvas angolul, az szánjon fél órát a húszoldalas anyagra) kiemelte a vallási gyűlölet elleni küzdelem fontosságát. Bár számos vallási konfliktusnak nemzeti, etnikai és faji komponense is lehet, a vallás könnyen felhasználható a „mi” és az „ők” éles elkülönítésére és így annak ellenére erős destruktív potenciálja van, hogy egyes vallásokon belül a béke fontosságát hirdető csoportok is találhatók. A vallási alapokra helyezett gyűlölet és emberek vallási alapú üldözését három tényező segíti elő: a mindent átható és ezért a polgároknak az intézmények iránti bizalmat elromboló, az autoriter és ezzel a nyílt párbeszédet ellehetetlenítő politikai berendezkedés és a kirekesztő nemzeti identitáspolitika. A vallási konfliktusok ellen a jelentéstevő a párbeszédet, az egy társadalomban élő eltérő vallású, világnézetű személyek minél sűrűbb interakciója, aminek az egyik legfontosabb színtere a közös iskola, ahol különböző vallású családokból származó gyerekek napi szinten együttvannak (azazhogy a felekezetileg szegregált oktatás rontja a társadalmi összetartást, mondhatni, társadalomromboló). A gyűlölet csillapítására alkalmatlan eszköz a szólásszabadság korlátozása, itt arra kell figyelni, hogy csak a valóban valamely vallási, világnézeti csoport tagjainak a bántalmazására felszólító beszédet szankcionálja a törvényhozó. A jelentéstevő javasolja, hogy az istenkáromlást tiltó törvényeket el kell törölni, mert ezek – amellett, hogy rendszerint diszkriminatív módon alkalmazzák, azaz bizonyos vallásokat kiemelten védik, míg másokat egyáltalán nem – ellehetetlenítik a párbeszédet nemcsak különböző felekezetű és világnézetű emberek között, hanem az egy vallási közösségen belüli ellenzéki hangokat is.

http://www.ohchr.org/EN/HRBodies/HRC/RegularSessions/Session25/Documents/A-HRC-25-58_en.doc
http://iheu.org/story/un-special-rapporteur-freedom-religion-or-belief-new-report-recommends-‘states-have-blasphemy

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr825771154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása