Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Megunták a londoniak az agresszív vallásos reklámokat

2008. október 22. - szekularisfigyelo

Ariane Sherine még júniusban glosszát írt a buszokon közzétett "A pokolban fogsz égni" jellegű "épületes" Biblia-idézetekről és felvetette, tiltakozásul közzé kellene tenni néhány ellentétes tartalmú hirdetést. Az elméleti felvetésből most gyakorlat lett: nekiláttak pénzt gyűjteni (a szükséges összeg felét a Richard Dawkins Alapítvány ajánlotta fel), és mindössze 10 óra alatt összegyűlt a szükséges összeg. Most éppen (okt. 22-én délután) 63 ezer fontnál tartanak, és hogy hány ember unja már, az mutatja, hogy ez az összeg apró, 1-2-5-10-20 fontos adományokból gyűlt össze. Sok adományozó azzal kommentálta adakozását, hogy egy ilyen akció más brit városokra is ráférne.

http://blog.newhumanist.org.uk/2008/10/54-grand-in-day-we-salute-atheist-bus.html
Adományozni itt lehet: http://www.justgiving.com/atheistbus?page=42#donationtable

Kevesebb szerencséje volt a Svájci Szabadgondolkodó Szövetség kampányának a St. Gallen-i tömegközlekedési vállalattal, pontosabban a városatyákkal. A Szövetség fennállásának 100. évfordulójára ugyanis elindította a www.konfessionsfrei.ch honlapot, amelyen felekezethez nem kötődő emberek nevük közzétételével vállalják felekezeten kívüliségüket. A kezdeményezés népszerűsítésére országos reklámkampányt indítottak, a lehető legdiszkrétebb dizájnnal: kék ég előtt a honlapcím szerepel. Ennyi is kiverte a biztosítékot, és az egyik várospapa azt nyilatkozta, hogy az istentelenség reklámozásából ők nem óhajtanak nyerészkedni ("Daran wollen wir uns nicht bereichern."), ami persze egyben mutatja, mennyire igazuk van a szabadgondolkodóknak azzal, hogy privilegizált helyzetben van a vallás a felekezeten kívüliséggel szemben (aminek mellesleg Svájcban csak részben párhuzamos a ht kérdésével: számos "a maga módján hívő" ember egyszerűen nem ért egyet az egyházak tevékenységével és nem kívánja adójával támogatni az egyházakat, ezért inkább kilép az egyházból, mint szervezetből). - A szabadgondolkodók úgy döntöttek, a helyi napilapban hirdetnek.

http://www.tagblatt.ch/aktuell/st.gallen/st.gallen/art536,976553
www.konfessionsfrei.ch
www.freidenker.ch

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr19726522
süti beállítások módosítása