Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Nem tetszik a közös sors a magyar egyházaknak

2009. szeptember 12. - szekularisfigyelo

Fel vannak háborodva a magyarországi egyházak azon, hogy a közpénzekből finanszírozott más tevékenységeket sújtó állami elvonások az egyházak apanázsát is érintik. A Nol cikke szerint Hiller István oktatási miniszter megerősítette a várható elvonást, amikor a napokban a zsidó, az evangélikus, a református és a katolikus egyházszervezetek vezetőivel találkozott. A konkrét összegek még nincsenek meg, majd ha leszek, újból tárgyalnak. Annyit azért lehet tudni, hogy az elvonás mértéke legfeljebb tíz százalék, azaz éppen annyi, amennyival a költségvetés átlagban csökken (magyarán ígéret van arra, hogy inkább átlag alatti, de legfeljebb átlagos mértékű lesz az egyházak állami finanszírozásának csökkenése, és ettől vannak felháborodva).  
A kormánynak amúgy meglehetősen szűk a mozgástere ezen a téren (már ami a minimálisan nyújtandó apanázst illeti), hiszen a Katolikus Egyház juttatásait a Vatikáni Szerződés szabja meg, és hogy az egyházakat egyenlően kezeljék, a többi történelmi egyház is eszerint kap támogatást. Persze ezek az elvonások csak a hitélet-jellegű támogatásokat érintik, a szociális jellegű tevékenységeket (iskolák, kórházak, szociális otthonok és egyéb hasonlók) az egyházak továbbra is az ezekre nyújtott normatív támogatásból fedezik.  

A NOL cikkére kommentezni is lehet: http://nol.hu/belfold/20090912-keseru_pirula_az_egyhazaknak

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr731376709
süti beállítások módosítása