Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Ahol az állam nem pótolja ki

2011. március 03. - szekularisfigyelo

Svájc egyik sajátossága, hogy míg a semelyik nagy felekezethez nem tartozó magánszemélyeknek nem kell egyházadót fizetniük (azaz valamivel alacsonyabb adókulcs szerint adózik), számos kantonban a társasági adó része az egyházadó, így a jogi személyek kénytelenek támogatni az egyházakat. Neuenburg kanton félúton áll ebben: a jogi személyen önként fizetnek egyházadót. A Philip Morris dohánycég novemberben közölte, a továbbiakban nem tudja felvállalni az egyházak támogatását. A várható lépésről már 2008-ban tájékoztatták az egyházakat, ugyanis a cég belső szabályai nem támogatják a vallási közösségek hitéletének finanszírozását. Mivel a dohányipari cég volt az egyházak egyik legnagyobb pénzforrása, az egyházak kissé kényelmetlen helyzetbe kerültek: 2011. évi bevételeik így másfél millió frankkal kevesebb a bevétel, azaz 10-15%-ból kevesebbel kell kigazdálkodniuk hitéleti tevékenységüket. Az egyházak a kantont kérték, pótolja a kiesett bevételt (az általános adókból), de a kantonális kormány közölte, jelenlegi pénzügyi helyzete ezt nem teszi lehetővé. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr872695451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása