Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Katolikusok a fundamentalisták markában? - A kölni kórházügyhöz

2013. január 22. - szekularisfigyelo

Érdekes háttér körvonalazódik a két katolikus kórház esetéhez, amelyek megtagadták egy elkábított és megerőszakolt nőtől az orvosi vizsgálatot. A Spiegel című német hetilap internetes kiadásában arról olvashatunk, hogy a fundamentalista katolikus gloria.tv, egy interneten terjesztett tévéadó alig egy éve, 2012. február 3-án arról számolt be, "próbavásárlóit" különböző katolikus kórházak egyes orvosai nem elég határozottan utasították el, hanem - bár maguk receptet nem írtak és ezzel a páciens kárára betartották az egyházi utasításokat - elmondták nekik, hol juthatnak hozzá sürgősségi fogamzásgátláshoz. A nem egyházi rendelők, amelyekre az orvosok a nőket küldték, részben a katolikus kórház területén, sőt magában a kórház épületében üzemelt. A műsorvezető a tanulságot úgy foglalta össze, hogy "a kölni katolikus kórházakban kivétel nélkül kiadják a recepteket sürgősségi fogamzásgátlásra", és közzétette azoknak az orvosoknak a nevét, akik puszta tájékoztatást adtak arról, a páciens hol juthat hozzá a sürgősségi tabletta kiváltásához szükséges recepthez, és a "Pro Familia abortuszcég holdudvarának" rendelőit ajánlja (az nem világos, hogy egy abortuszban érdekelt cég miért is érdekelt az abortuszt megelőzni, dehát ez már logika lenne). Ezek az orvosok a gloria.tv szerint alig azonosulnak a katolikus erkölcsi tanításokkal.
 A kölni érsekségben vannak, aki azt feltételezik, a gloria.tv tevékenysége indította el azt a folyamatot, amely a vizsgálatért (és leletért) érkező nő elutasításához vezetett. A kórházakban a hírek szerint a félelem légköre uralkodott el, amelyet az az ezek szerint nem egészen alaptalan pletyka táplál, hogy különféle ürügyekkel sürgősségi fogamzásgátlást kérő álbetegekkel ellenőriztetik a katolikus tanítások betartását, és azt is mondják, hogy egy orvosnőnek fel is mondtak, mert levonorgestrelt írt fel.
 A kórházak vezetése ugyan közben azt bizonygatja, csupán félreértés történt, és a nemi erőszakon átesettek is teljes körű ellátásra számíthatnak a két kórházban. A megtörténtek idején a beteget odairányító ügyeletes orvos véleménye szerint az orvosok, akikkel beszélt, bizonytalannak tűntek és a helyzet valószínűleg meghaladta hozzáértésüket. Ugyanakkor azonban tény, hogy a tavalyi év során szükségesnek látták vonatkozó előírásokat megfogalmazni, amelyet a két kórházigazgató állítólag íróasztalán pihentetett. A kölni városi lap, a "Kölner Stadt-Anzeiger" pedig úgy tudja, az érseki hivatalt a gloria.tv értesítette az álbetegek tapasztalatairól, és a kórházat fenntartó katolikus alapítvány kényszerhelyzetbe került.
 Akárhogyan is történt: az egyháznak vagy ki kell állnia a tájékoztatás és a receptírás joga mellett, vagy be kell vallania, hogy náluk a betegek sürgősségi esetben sem kapnak teljes körű ellátást.
http://www.spiegel.de/panorama/gloria-tv-ueber-katholische-kliniken-und-abtreibung-a-878841.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr395036177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása