Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A kirekesztéshez való jog

2011. július 18. - szekularisfigyelo

A Vatikán megintegyszer sajátos jogfelfogásról tett tanúbizonyságot: az ENSZ-nél arra követel jogot, hogy a tagállamok törvénnyel tilthassák és büntethessék a homoszexuális cselekedeteket. Tette azt épp azt követően (és gondolom, nem minden összefüggés nélkül), hogy az ENSZ 85 tagállama elfogadott egy nyilatkozatot, amely tiltja a szexuális identitás és szexuális orientáció miatt üldözést.

Silvano Tomasi a vallásszabadságra hivatkozva követeli azt a jogot, hogy másokat szexuális irányultságuk miatt vallási alapon, de a törvény erejével üldözhessen. A dolog persze finoman szólva sem állja meg a helyét: vallásilag továbbra is szabad, hiszen senki nem követeli tőle, hogy a saját teológiájában egyenjogúsítsa a homoszexuálisokat, bármely vallási egyesület továbbra is helytelenítheti a homoszexualitást, és közölheti híveivel, hogy a pokolban fognak égni, ha nem megfelelő a szexuális életvitelük. Ellenben senkinek nincs joga a maga vallási meggyőződését másokra nézve is kötelezővé tenni - ez a vallásszabadság lényege: senki ne kényszeríthessen senkit, hogy épp az ő vallási törvényeit kövesse.
Tomasi úgy gondolja, a pedofília, az incesztus és a nemi erőszak tiltásával az államok maguk is szabályozzák a szexuális erkölcsöket, és ahogyan ezeket, úgy a homoszexualitást is büntetni kellene. Persze Tomasinak itt sincs igaza: a gyerekekkel, családtagokkal való közösülést és a nemi erőszakot a demokratikus jogállam nem az „erkölcsök” miatt tiltja, hanem azért, mert valakinek bántódása esik: a gyereknek azért, mert egy bizonyos kor alatt nincs abban a helyzetben, hogy önállóan dönteni tudjon és képes legyen megvédenie magát, a rokonságon belüli szexet szintén a viszonylagos kiszolgáltatottságra hivatkozva szokás tiltani, a nemi erőszakot pedig azért, mert azzal, hogy a másik intimszférájába gázol, az erőszaknak egy különösen súlyos formája. A szabad felnőttek közötti homoszexuális cselekedeteknek ezzel ellentétben nincsen sértett. Legfeljebb egy sértődött isten, de azt vagy elhisszük, vagy sem.

http://brightsblog.wordpress.com/2011/07/12/heiliger-stuhl-erzbischof-silvano-tomasi-fordert-bestrafung-homosexueller-handlungen/
http://www.queer.de/detail.php?article_id=14610

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr973078585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása