Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Látlelet

2013. január 20. - szekularisfigyelo

Megtagadta a látlelet felvételét egy megerőszakolt nőtől Németországban két kölni katolikus kórház is. Mind a két kórház arra hivatkozott, ha felveszik a nőt, törvény kötelezi őket arra, tájékoztassák a nőt a sürgősségi fogamzásgátlásról, ezt pedig ellenkezik a kórház (vagyis fentnartója) vallási előírásaival. A nőt ellátó ügyeletes orvos hiába közölte a két, az ágoston-rendi celliták (alexiánusok) által üzemeltetett (és az egészségbiztosításból finanszírozott ellátásokat nyújtó) kórházzal, hogy mindez már megtörtént, sőt, már a rendőrök is felvették a jegyzőkönyvet, és csak a csak a rendőrségi eljáráshoz szükséges látleletet kell elkészíteniük. A kórház orvosa elmondta, egy új irányelvnek megfelelően kirúgják azt az orvost, aki ilyesmit bevállal. (A nő végül egy harmadik intézményben jutott vizsgálathoz.) A megyéspüspök szóvivője megerősítette, hogy egy az orvosoknak novemberben kiadott etikai iránymutatás értelmében a sürgősségi fogamzásgátlás tilos, de szerintük félreértés történt, mert a sürgősségi tablettán kívül minden vizsgálatot biztosítanak.

Ez valamelyest emlékeztet, a rendszerváltást követő abortusztanácsadásról való katolikus belvitát. Míg a két Németország egyesítése előtt az NDK-ban lehetőség volt az abortuszra, a nyugatnémet nők Hollandiába utaztak vagy illegális megoldásokat kerestek (az illegális megoldásokat üldözte is az állam, így pl. még az 1980-as években sor került egy nagy felháborodást keltő perre). amolyan kompromisszumként engedélyezték az abortuszt, de tanácsadáshoz kötötték – a valamely erre jogosult szervezet tanácsadásán való részvételről szóló igazolással lehetett abortuszra menni. A katolikus belvita arról szólt, jobb-e igazolásokat kiadni és ezzel lehetőséget kapni a nők presszionálására (és adott esetben hozzásegíteni a megjelenteket az abortuszhoz), vagy nem adni igazolást, aminek következtében a kutya sem fog hozzájuk menni, elvégre ismert az álláspontjuk.

A katolikus egyház amúgy csupán következetes: a hívek részére elvileg megfellebbezhetetlen tanításuk szerint semmilyen esetben sem engedélyezett sem az abortusz, sem a szerintük ezzel egyenértékű sürgősségi fogamzásgátlás (amely a közhiedelemmel ellentétben nem a szexuális aktus során, hanem az azt követő akár 3 napon belül bekövetkező megtermékenyítést, illetve a petesejtnek a méh nyálkahártyájába való beágyazódását akadályozza meg).
A katolikus egyház ír tagozata még karácsony előtt megerősítette, az ő erkölcseik szerint helyesen járt el az a két ír orvos, aki megtagadta a spontán vetélés művi befejezését egy (világnézetüket nem osztó) fogorvostól. A 17 hetes terhes fogorvost mindaddig nem kezelték, amíg az amúgy halálra ítélt magzata szívdobogását hallani vélték, és mivel a magzat a vetélés megindulása után még három napig húzta, egy héttel később az anyja is meghalt, vérmérgezésben.
De ez az eljárás, nevezetesen hogy amíg a magzat él, akkor sem avatkoznak be, ha a halogatás a nő egészségét, termékenységét vagy életét teszi kockára, miközben a magzatnak esélye nincs az életben maradásra, általánosan érvényes azokban a kórházakban, amelyek egyházhű vezetés alatt állnak. Az USA katolikus kórházaiban a méhen kívüli terhességeket sem igen kezelik, amíg az amúgy halálra ítélt magzat életjeleket mutat – és mivel néhol csak 500 km-es távolságban található a legközelebbi nem katolikus kórház, a más erkölcsűeknek sincs más választásuk, mint feleslegesen kockára tenni az életüket, ha esetleg gyereket szeretnének (hacsak nincs akkora szerencséjük, mint annak a négygyerekes tüdőembóliás családanyának, akin az ügyeletes etikai bizottsági tag apácának a beleegyezésével abortuszt végeztek, ami után a püspök kiátkozta az apácát és megfosztotta az engedetlen kórházat a „katolikus” jelzőtől). Valamivel könnyebb helyzetben vannak azok, akik nem akut életveszélyben vannak (pl. rákbetegek), vagy akiket „csak” megerőszakoltak: ők el tudnak utazni, már ha kellően tájékozottak és van ere pénzük – és kiengedik az országukból, mert húsz éve még azért is bíróságra kellett mennie egy tizennégy éves ír lánynak, akit a szomszéd bácsi erőszakolt meg, hogy egyáltalán kiengedjék az országból. De egy olyan nőnek is meg kellett halnia, akit nem hogy nem kezelték, hanem a vetélés veszélye miatt még csak nem is diagnosztizáltak – holott az orvosoknak tudniuk kellett, hogy még a magzatnak is nagyobb lenne a túlélési esélye, ha kezelnék a bioinkubátorát.

http://www.tagesanzeiger.ch/ausland/Klinik-weist-Vergewaltigungsopfer-ab/story/21051901
http://www.welt.de/regionales/koeln/article112839591/Das-ist-fuer-mich-Kirche-wie-im-Mittelalter.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr315029367
süti beállítások módosítása