Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Egyházi költségvetés 2011

2010. december 20. - szekularisfigyelo

Az Index nekilátott számolni és arra jutott, 2011-re úgy 56-58 milliárd forint jut majd az egyházaknak, amihez még hozzájön az a plusz ötmilliárd, amelyet Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes szerzett a katolikus egyháznak, ingatlanjáradék címén. Összesen tehát olyan 61,5-63,5 milliárd forint állami támogatás jut az egyházaknak. 
Ez nem tartalmazza azokat a normatív támogatásokat, amelyek az oktatási és szociális intézményeknek járnak közfeladatok ellátására, és persze nem tartalmazza az egyházak számára is hozzáférhető pályázat útján megszerezhető hazai költségvetési és uniós támogatásokat. 
Az Index szerint ez rekordösszeg, amivel alighanem igaza van, bár a cikkben sajnos nincsenek felsorolva a pontos tételek - én a 2008-as zárszámadásban (azaz a 2008. évi elszámolásban) nem túl hosszas keresgéléssel 52,1 milliárdot találtam - a közfeladatok ellátásáért nemcsak egyházi, hanem állami és alapítványi intézményeknek is járó normatív támogatáson felül. Azaz ez a plusztámogatás, amit a közfeladatok ellátásáért járó támogatáson felül kapnak az egyházak (például teológusképzésre, hitoktatásra, papok és lelkészek fizetésére). 
Az Index nálam jóval bővebben pedzegette a honvédelmi juttatásokat, illetve az uniós támogatásokat (pl. falusi templomok felújítása a LEADER című vidékfejlesztési program terhére), amelyhez az önrészt esetenként a helyi önkormányzat költségvetéséből kapja az egyház. Jutott pályázati pénz a nemég kedvezőtlen hírbe keveredett pécsi katolikus egyházmegyének is, és annak püspökének is (külön-külön). 
Az Index úgy tudja, az elmúlt húsz évben mindössze egyszer tettek kísérletet arra, hogy összegezzék, kitől milyen címen milyen állami támogatást kapnak az egyházak, ám a 2008-as kísérletet végül Hiller István oktatási miniszter állította le, az Index szerint vélhetően azért, mert már amúgy is feszült volt a viszony a tárca és az egyházak között - utóbbiak úgy vélték, az oktatási feladatok ellátásáért fizetett normatív támogatáson felül a vatikáni szerződés alapján minden egyház intézményeinek biztosított (de az alapítványiaknak és önkormányzatiaknak nem járó) kiegészítő támogatás összegét a tárca túl szűkmarkúan számolta ki (valóban nem egyszerű kiszámítani, mennyi jár - ehhez átlagolni kell, hogy a 3000 önkormányzat mennyi pénzt biztosított oktatási intézményeinek). 

Persze azért a közfeladatok egyház általi elvégzése - míg elsőre tiszteletre méltó segítségnek tűnhet - sem egészen problémamentes, hiszen a történelmi egyházak jellemzően a politikai elitet újratermelő klientúraépítő iskolákat tartanak fenn, intézményeiket pedig bevallottan is magánértékeik terjesztése céljából működtetik. Ez akár bele is férhetne, amíg ezek szűk körben maradnak. Amikor azonban az elitiskolák egyháziak (nem annyira az étoszuk miatt, hanem sokkal inkább, mert csak a jó tanulókat veszik fel, és a macerásabb gyerekek oktatásából már nem veszik ki a részüket), és szülőnek-gyereknek hitet kell hazudnia, hogy a gyerek jó képzéshez jusson; esetleg nincs is választási lehetőség, mert a kedvezőbb finanszírozási feltételek miatt az önkormányzat inkább egyházi kezelésbe adta az intézményét; amikor a tanár potenciális munkaadóinak jó része egyházi, és a tanárnak emiatt világnézetétől függetlenül egzisztenciális okokból hitet kell hazudnia és magánéletét (házasságkötését, gyerekeinek számát, válását) egyházi elvárásokhoz kell igazítani - na, akkor már rég hiba volt közfeladatokat állami pénzekből egyházakkal elláttatni. 

- Részletek az Indexen: index.hu/belfold/2010/12/20/direkt_nem_szamoltak_ossze_mennyit_kapnak_az_egyhazak/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1002528538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása