Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A válaszoddal cselekszel! Avagy: mit is kérdeznek tőled a népszámláláson, amikor a vallásodról érdeklődnek.

2022. szeptember 19. - szekularisfigyelo

[Szolgálati: Éppen ma két éve költözött el a Szekuláris Figyelő a blog.hu-ról a www.szekularisfigyelo.wordpress.com-ra! Iratkozz fel ott a frissítésekre, vagy kövess a Facebookon.]

Közeledik a legújabb népszámlálás, amely során megkérdezik tőled - nem, nem azt, mi a személyes hited, vagy minek kereszteltek meg! - hanem azt, melyik egyház lobbitevékenységét támogatod. Ha a saját lekiismereted szerint élsz és szeretnél élni, ha nem szeretnéd, hogy egyházak az állam törvényeit olyanná alakítsák, hogy azokon keresztül téged is arra kényszerítsenek, hogy az ő hitelveik szerint élj, akkor két (három, illetve négy) lehetőséged van: 

1. Ne válaszolj a kérdésre (a többi kérdéssel ellentétben nem kötelező a felekezeti hovatartozásra, a nemzetiségre és a fogyatékosságra vonatkozó kérdésekre válaszolni). - Ezzel azt kockáztatod, hogy a lakosság vallási arányainak a meghatározásakor egyszerűen nem veszik figyelembe a válaszadást megtagadókat. 

2. Akár hívőként, akár hitetlenként felekezethez nem tartozónak vallod magad - ez a legtisztább megoldás, ha nem szeretnéd "szavazatoddal" legitimálni, hogy az egyházak nyomást gyakorolnak a politikai döntéshozatalra és mindenki mindennapi életére. 

3. Ha nem vagy hívő, lehetőséged van az "ateista" válasz bejelölésére is, igaz, a KSH a dolgok jelenlegi állása szerint sikerült ezt a lehetőséget a felekezetek listájába rejteni, ami végképp abszurd, ha tudjuk, hogy Magyarországon az ateistáknak nincs jogi lehetőségük "egyházat" alapítani, hogy azonos jogokkal képviseljék a nem hívőket, mint az egyházak.  

+1: Ha jedinek, pasztafárinak vagy valamilyen elsőre szimpinek tűnő mikroegyház tagjának vallod magad, akkor ezzel az "egyéb vallású" kategóriába fognak téged sorolni, és ezzel végső soron azt az állítást támasztod alá, hogy a lakosság vallásos és ezért helyes minél több közpénzt juttatni az egyházaknak. 

Kicsit bővebben és hosszabban az új helyemen írtam erről:  https://szekularisfigyelo.wordpress.com/2022/09/05/nem-mindegy-minek-vallod-magad-a-nepszamlalason/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2917934770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása