Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A titokban tartás joga

2012. január 10. - szekularisfigyelo

Az európai emberijogi bíróság újból megerősítette, hogy a vallási és világnézeti szabadságot rögzítő európai emberijogi egyezmény 9. cikkelye azt a jogot is magába foglalja, hogy a vallási, világnézeti hovatartozásról ne kelljen nyilatkozni. Ezúttal a görög állam vesztett pert, amiért alapesetben a Bibliára kell esküdni, ortodox keresztényként és ily módon nyilatkozni kell a vallási hovatartozásról. Perelni görög jogvédők pereltek, akik megelégelték, hogy amikor munkájuk során bíróság előtt kell megjelenniük, mindannyiszor egyben a vallási hovatartozásukról is nyilatkozniuk kell. A bíróság megállapította, hogy senki nem kényszeríthető vallási meggyőződésének kinyilvánítására vagy olyan cselekményre, amelyből következtethetni lehet az illető vallási meggyőződésére.
A skótok talán megelőzik az elmarasztalást: egy ügyvéd nyílt levélben javasolja a bírósági eskü szövegének egységesítését. Az isteni eskü mellett kétszáz évvel ezelőtt vezettek be egy istenmentes változatot az ateisták és a kvékerek (és néhány egyéb vallási kisebbség) kedvéért, akik különböző okokból nem akartak Istenre esküdni. A párhuzamosan meglévő két szöveg azonban szintén a vallási, világnézeti hovatartozás megvallására kényszeríti a bíróság előtt megjelenőt, ami úgy mellesleg akár a bíróság befolyásolására is alkalmas.
Persze ez a probléma Magyarországon is megvan: 2001-ben még az előző Fidesz-kormány módosította a köztisztviselői eskü szövegét, illetve két verziót határoz meg. Ezek abban különböznek egymástól, hogy az egyikhez még hozzábiggyesztettek egy „Istenuccsé”-t. Az esküt a főnök és a kollégák előtt kell letenni, és az írásos verzió az illető személyi anyagának részét képezi, így egy csomó ember birtokába kerül az amúgy törvény szerint különösen érzékenynek és emiatt különösen védendőnek számító, és emiatt nyilván nem tartható adat.
Igaz, Kósa László debreceni polgármester és Láng Zsolt indítványa szerint, amit a parlament december közepén elfogadott, a polgármestereknek és a helyi képviselőknek csak az istenes verzió maradt. A törvény betűje szerint ugyanis az „Isten engem úgy segélyjen” kitétel az eskü része.

 

http://humanistfederation.eu/freedom-of-belief-includes-freedom-not-to-reveal-belief/
http://www.frei-denken.ch/de/2011/12/egmr-glaubensfreiheit-umfasst-freiheit-seine-uberzeugungen-nicht-offenzulegen/
http://www.secularism.org.uk/news/2012/01/lawyer-recommends-a-single-secular-oath-to-be-sworn-in-court
http://hvg.hu/itthon/20111215_onkormanyzati_torveny_isten
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr993527282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása