Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Hány fős Magyarországot akarunk?

2010. október 23. - szekularisfigyelo

Mindig vita tárgya - és ezt az istenes alkotmányosdi csak felerősíti - valójában hány tagja is van az egyházaknak, nem csupán azért, mert alig van megbízható adatokat szolgáltató kutatás a témához, hanem azért is, mert a népszámláláskor legutóbb is feltett kérdés igencsak tágan értelmezhető. A lakosság egy szegmensének a hozzáállására azonban vonhatunk le ennél többet mondó következtetést. A személyi jövedelemadó 1%-os felajánlásai ugyanis legalább a 3,6 millió 0 forintnál többet adózó emberre nézve adnak némi támpontot arról, felekezeti hovatartozása megéri-e neki azt a kb. 3 percet, hogy kitöltse a vonatkozó nyilatkozatot (összesen 4,5 millióan nyújtottak be adóbevallást 2009-re). Közülük 1,2 millióan, azaz a harmada rendelkezett a második 1%-ról (a civil 1%-ról egyébként jóval többen rendelkeztek, 1,77 milliónyian, az adófizetők kis híján fele). A nagyobb egyházakat nézve az adófizetők 14,8%-a kötődik annyira a katolikus egyházhoz, hogy a neki pénzbe nem, bár némi fáradozásba mégis kerülő lépést megtegye, míg a protestánsok az adófizetők 5%-ára, az evangélikusok az 1,4%-ára számíthatnak. 
Az adófizetők 8,3%-a pedig felajánlotta adója egy százalékát a két nem egyházi cél egyikének. 

www.apeh.hu/szja1_1/kimutat/2010_rend_egyh_kiem.html
www.apeh.hu/adostatisztika/szja_101007.html

www.apeh.hu/szja1_1/kozlemeny/civil_2010rend.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr632394294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása