Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Döntsd el te, mi legyen az adóddal!

2019. május 17. - szekularisfigyelo

Igaz, csak az adód 1+1%-áról rendelkezhetsz, de ez is valami, úgyhogy élj a lehetőséggel.

Aki Magyarországon adót fizet, az annak 1+1%-aról rendelkezhet, azaz személyi jövedelemadója 1%-át egy bejegyzett civil szervezetnek ajánlhatja fel, míg a másodikat csak a parlament által egyháznak minősített 31 vallási szervezet egyikének ajánlhatod fel – ha nem szeretnél ezzel az összeggel egyházat támogatni, fel ezt kell ajánlod az ún. „Kiemelt költségvetési előirányzat”-nak (2011 óta egyetlen ilyen program van, amelynek keretében a felajánlott összeget pályázati úton osztják szét az üggyel foglalkozó szervezetek között; korábban több közhasznú cél között lehetett választani). Két dolgot fontos tudni:

1. 2013 óta az állam az SzJA egyházi 1%-ából fel nem ajánlott összeget is odaadja az egyházaknak. Mégpedig a felajánlások arányában, azaz aki maga 0 forint adót fizet, de valamely egyház javára rendelkezik, teljes egészében másnak a pénzéből gyarapíthatja az általa kiválasztott egyházat.

2. Ha tavaly egyháznak ajánlottad fel az 1%-odat és nem módosítod a nyilatkozatodat, az idén is ugyanaz az egyház kapja az adódat. Ezzel szemben a kiemelt költségvetési előirányzat javára minden évben újból kell rendelkezni – enélkül az egyházak között osztják szét ezt az összeget! Magyarul: az egyházak javára lejt a pálya, és az oda nem figyelésed haszonélvezői az egyházak (olyan 20 milliárd forint körüli összegről van szó, azaz sok kicsi sokra megy).

http://nav.gov.hu/nav/szja1_1/hogyan_rendelkezhet

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2614765764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása