Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Egyházi költségvetés Magyarországon

2009. október 01. - szekularisfigyelo

Régóta tervezem, hogy próbálom összeszedni, milyen állami és egyéb támogatásokból gazdálkodnak az egyházak. A dolog több okból sem könnyű, többek között azért, mert az egyházak könyvelése nem nyilvános, tudomásom szerint nem kell nyilvánossá tenniük könyvvizsgáló által hitelesített éves mérleget, az állami költségvetésben pedig sok különböző fejezetben szerepelnek egyházi támogatások, és sokszor nincs is külön nevesítve, hogy egy-egy összegből egyházi intézmények is részesülnek. Ezen kívül számos pályázati vagy kvázi-pályázati (pl. a nyilvános magánlevéltárak támogatására kiírt pályázat, amely közel teljes egészében egyházi levéltáraknak jut) forrásokat is elnyernek. Nincsenek adatok a szolgáltatásokért (esketés, temetés) kapott díjakról, nem tudni, mennyit kapnak bel- és külföldi adományokból (pl. perselypénz). A hívektől az egyházak közvetlenül is szednek be "egyházadót", azaz tagdíjat. Ezen kívül az egyházak az általuk nyújtott szolgáltatások után nem fizetnek áfát, társasági adót és hasonlókat. 

Ami az állami költségvetés oktatási fejezetét (2008. évi zárszámadás) illeti, abban a következő, kimondottan egyházaknak "címzett" tételek találhatók (vélhetően ebben a költségvetési fejezetben szerepel a legtöbb egyházi tétel): 

* "Kiegészítő támogatás" (a Vatikáni Szerződés alapján fizetendő plusz összeg, amely azonos azzal, amit az önkormányzati iskolák átlagosan kapnak egy diák után az őket fenntartó önkormányzattól - hogy ez mennyi, nehezen számítható ki, így ebből volt is konfliktus az OKM és az egyházak között).
2008-ban: kb. 24,730 milliárd (valamivel kevesebb, mert ebben lehet, hogy még benne van néhány kisebbségi, de nem önkormányzati intézmény is). 

* Egyházi felsőoktatási intézmények hitéleti képzése: 2,648 milliárd. 

* Egyházi világi képzés: 5,826 milliárd. 

* Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány: 68,5 millió

* Egyházi felsőoktatási intézmények felújítási programja: 90 millió

* Egyházakkal kapcsolatos felújítások, beruházások: 162,6 millió

* Egyházi közgyűjtemények és közművelődési tevékenységek: 325 millió.

* Hittanoktatás: 3,307 milliárd  

* Egyházi alapintézmény-működés, SzJA-rendelkezés és kiegészítés: 11,862 milliárd

* Ingatlanjáradék: 9,308 milliárd

* Kistelepüléseken szolgáló lelkészek jövedelempótléka: 1,620 milliárd

* Egyházi kulturális örökség rekonstrukciója: 359 millió. 

* Egyházi oktatási és kulturális célú támogatás: 50 millió. 

* Egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezése: 9,008 milliárd. 

* Ehhez persze még hozzájön a "sima" oktatási normatív támogatás, amelynek összege nem állapítható meg ebből a törvényből, mert nem bontja külön egyházi oktatásra. 

Más minisztériumokat most nem néztem végig, de a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban is szerepel 8,108 milliárd forintnyi kiegészítő normatív támogatás, amelyet az egyházi szervezésű szociális intézményekben ellátottak után a "sima" normatíván felül fizet a központi költségvetés, és amit pl. egy alapítványi idősek otthona nem kap meg. 
Ehhez jönnek még hozzá a már fent említett tételek, a pályázati pénzektől az adományokig, és egyéb normatív támogatásokig, ill. az adómentességig.

Aki tud ennél pontosabb adatokat, ne kíméljen.  

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr991419327
süti beállítások módosítása