Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Az alapkérdés

2011. január 30. - szekularisfigyelo

Mivel egyeseknek még mindig nem világos, még egyszer tisztázzuk az „ateista állam” és a „vallási és világnézeti tekintetben semleges állam” közötti különbséget:

1. Ateista állam az, amely állást foglal abban a kérdésben, hogy létezik-e isten, vagy sem, kijelenti, hogy nincs, és nem engedélyezi a vallásgyakorlást.
(Tiszta formájában nemigen volt még ilyen; a sztálinizmusban, a hitleri fasizmusban és az észak-koreai diktatúrában a maga személyi kultuszával gyakorlatilag az államfő tölti (töltötte) be az isteni hatalom szerepét, azaz ezek az államok szerkezetük lényegét tekintve teokraták.)

2. A vallási-világnézeti tekintetben semleges ("szekuláris") állam ezzel szemben nem foglal állást ebben a kérdésben: sem azt nem állatja, hogy van, sem azt, hogy nincs isten, és ennek megfelelően sem valamely vallás, sem az általánosságban vett vallásosság mellett nem foglal állást. Sem nyílt, sem közvetett megnyilatkozásaiban, sem a közszolgáltatások (oktatás, szociális ügyek, civil élet) finanszírozásában, sem más direkt vagy közvetett módon. Ezzel biztosítja ugyanis a polgárok számára a legszélesebb körű szabadságot olyan kérdésekben, amelyekről (amint azt a történelem is, a jelen is mutatja) nem lehet konszenzusra jutni.
Azaz senki nem mondja meg neked, mit kötelező hinned, milyen teplomba járj, stb., és egészen addig, amíg vallási nézeteiddel nem baszogatsz másokat és nem akarod ezeket másokra ráerőltetni, ezen a téren azt csinálsz, amit akarsz. Ha másokat baszogatsz, akkor viszont számítanod kell arra, hogy azok nem hagyják magukat és visszapofáznak (mint pl. ez a blog).

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr962623480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása