Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A katolikus egyház társadalmi legitimációjáról

2014. február 09. - szekularisfigyelo

Írtuk korábban, hogy I. Ferenc pápa megbízásából felmérés készül arról, a mezei egyháztagok hogyan viszonyulnak egyes, a mindennapi élettel kapcsolatos tanításokhoz. Bár egyesek ebben reménykednek, nem feltétlenül arról van szó, hogy az egyház vezetése a hívek elképzeléseihez szeretné igazítania szexuálmorálját (a magát jól marketingelő jelenlegi egyházfő is legfeljebb reformer, de bevallottan nem rendszerváltó), hanem esetleg mindössze pontos képet szeretett volna kapni a mostani helyzetről, hogy ki tudják dolgozni azokat a módszereket, amelyekkel majd rábírják a híveket a katekizmusban leírtak betartására, igaz, német nyelvterületen egyes egyházi vezetők is abban reménykednek, hogy az egyházi vezetés igazítja majd tanításait a hívek álláspontjához, és ne a hívektől fogják megkövetelni az engedelmeskedést.
Eddig is tudható volt, hogy a magukat katolikusnak mondók túlnyomó része sem követi az egyház tanításait sem ami a házasság előtti szexet illeti, sem a fogamzásgátlás vonatkozásában. Most már papír is van erről, legalábbis Németország, Ausztria és Svájc vonatkozásában, ahol legalább részben empirikusan gyűjtött adatokkal dolgoztak. Eszerint a templomi esküvőre jelentkező párok legalább 90%-a már együttél, a párok hasonló arányban fogamzásgátlást alkalmaznak, a 24 ezer svájci megkérdezett 60%-a pedig azt szeretné, hogy az egyház fogadja el és áldja meg a homoszexuális párokat is.
Ennek a „papírnak” ne feledjük, hogy az egész társadalomra nézve van jelentősége, hiszen az egyházi vezetők az általuk képviselt tömegekre hivatkozva lépnek fel azzal az igénnyel, hogy befolyásolják a közügyeket, sőt, a maguk szájíze szerint átszabják a mindannyiunkat érintő társadalmi gyakorlatot. A felmérés szépen mutatja, hogy az egyházi személyek által ezekben a kérdésekben hangoztatott álláspontok (a házasság előtti szex, a fogamzásgátlás és a felnőttek közötti homoszexualitás elutasítása) mögül legalább a német nyelvterületen hiányzik az a legitimáció, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy az egyházi vezetők álláspontjának súlya lehessen egy demokrácia közbeszédében. Azaz a katolikus egyházi vezetők nem annyira tagjaik többségének a véleményét képviselik, mintsem egy a taglétszámhoz képest szűk vezetői körét – és álláspontjuk társadalmi súlyát is ennek fényében kell megállapítani.

Az Ateista Klub blogja a témáról: http://ateistaklub.blog.hu/2014/01/28/a_bajor_katolikus_b_nak_az_egyhaz_szexualis_eloirasaaira
http://forum.spiegel.de/f22/umfrage-im-auftrag-des-vatikan-katholiken-ignorieren-sexualmoral-der-kirche-111769-9.html
http://www.aargauerzeitung.ch/schweiz/umfrage-zeigt-kluft-zwischen-lehre-und-leben-in-katholischer-kirche-127635729

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr945799314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása