Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Kinek mennyi jutott az 1%-ból?

2019. április 19. - szekularisfigyelo

A NAV márciusban közzétette a tavalyi 1%-os felajánlások legfrissebb adatait. A korábbi tendenciák folytatódnak: kevesen rendelkeznek adójuk 1%-áról civil szervezetek javára, és még kevesebben valamely egyháznak. 

2018-ban az előző évhez képest kevesebben rendelkeztek adójuk 1%-ának a felhasználásáról, ami talán azzal az amúgy roppant kényelmes megoldással állhat összefüggésben, hogy egy ideje az adóhivatal készíti el az adóbevallásunkat, és amennyiben nem ellenőrizzük, az adóhivatal elfogadottnak tekinti az adatokat. Így viszont bizonyára sokan rá sem néznek az online adóbevallásukra és megfeledkeznek arról, hogy rendelkezhetnek az adójuk 1+1%-áról.

Annyi ezúttal is megállapítható, hogy az adófizetők jobban ragaszkodnak a civil szervezetekhez, mintsem az egyházakhoz: a NAV az évkönyve szerint 5,2 millió magánszemély adóbevallását intézte. Közülük 1,8 millió (35%) rendelkezett valamely civil szervezet javára, míg nem egészen 1 milliónyian valamely egyház javára. Az egyházi 1% egyetlen nem vallási alternatívájának a javára 290 ezren, így az „egyházi” 1%-ról az adózók nem egészen 25%-a rendelkezett (19,12% az egyházak, 5,6% a nemzeti tehetség program javára). 

Átlagosan a felajánlók fejenként 4800 Ft-ot ajánlottak fel, és a kiemelt költségvetési előirányzatot előnyben részesítők, a katolikusok és a kálvinisták is átlagos keresetűek. Kiemelkedően magas személyi jövedelemadót a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség 225 tagja fizetett (fejenként 9300 forintot), utánuk a bolgár ortodox (7200 forint) és az orosz ortodox egyház (6800), a 8300 tagjával legnagyobb MAZSIHISZ (6800) és az Anglikán Egyház tagjai fizettek; átlag feletti átlagösszegről 23 egyház 200 000 tagja rendelkezett. Átlag alatt a 31-ből összesen 6 egyházi státuszú felekezet tagjai, mintegy 54 000 ember keres: a kínai chanbudddhisták és a hetednapi adventisták (4350 forint), a pünkösdi egyház és a nazarénusok, a jehovisták, a legkevesebb személyi jövedelemadót pedig a Hit Gyülekezete tagjai fizettek (2500 forint). A 6300 forintos összeg alapján az 1000 főnél kevesebb felajánlást kapott kisegyházak tagjai is jól keresnek.

Adatok: http://nav.gov.hu/nav/szja1_1

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4814765778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása