Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A legnagyobb felekezet a felekezetmenteseké

2018. október 20. - szekularisfigyelo

A semmilyen felekezethez nem tartozók képezik Németország legnagyobb vallási csoportját a fowid kutatócsoport szerint, mégpedig nem kis különbséggel: 37%-nyian vannak. A két nagy bevett felekezet közel egyforma tagsággal büszkélkedhet: a lakosság 28%-a római katolikus, míg 26-a evangélikus (azaz lutheránus, ami nem keverendő az "evangéliumi" kisegyházakkal). 


A két nagy felekezet tekintetében meglehetősen pontos adatokkal rendelkezünk: ugyanis többnyire a tartományi adóhivatal szedi be az egyházadót is, amelyet minimális kezelési költséget levonva továbbít a két nagy egyháznak. Azaz pontosabban: Németország lakosságának 28%-a a katolikus, 26%-a az evangélikus egyháznak fizet egyházadót. Ebből a statisztikából az persze nem derül ki, hány egyháztag hívő, és hány nem mer kilépni a munkája miatt - Németországban számos szociális intézményt a két egyház egyike üzemeltet, amely, mivel a munkáltatód lévén ismeri az adózási adataidat és így a felekezeti hovatartozásod, hajlamos kirúgni, ha kilépsz, ahogy az sem, hányan vannak, akik hívők, csak nem hajlandóak egyházadót fizetni (mondjuk, mivel a katolikus tanítás szerint csak az egyházon belül lehet üdvözülni, a kilépett teológiailag is fasírtban van az egyházával). 
Mindenesetre tavaly annyian léptek ki a katolikus és az evangélikus egyházból (a halálozásokat természetesen nem számolva), mint ahány gyereket megkereszteltek. 
Nehezebb ügy a muszlimok megszámolása, akiknek nincs "bevett" egyházuk, amely számára az állam begyűjtené az adót. Utoljára 1987-ben tartottak olyan népszámlálást, amely keretében a lakosság vallási adatait is rögzítették, úgyhogy a szövetségi migrációs és menekültügyi hivatal felméréseire és számításaira kell hagyatkozni. Eszerint a lakosság úgy körülbelül 5,5%-a muszlim hátterű. Hogy ezek közül hányan kötődnek annyira a felekezetükhöz, hogy adót fizetnének, azt még kevésbé tudni, de a felmérések szerint a muszlimok 29%-a soha nem megy mecsetbe, azaz inkább "kulturálisan" muszlim, vagy papírmuszlim, és a lakosság kb. 5%-a kötődik a muszlim valláshoz (ebben a 2015-ös menekülthullám keretében érkezett nagyszámú muszlim már benne van). 
A maradék 4% megoszlik az ortodox keresztények, az egyéb keresztények és az egyéb felekezetűek között.

Forrás: https://fowid.de/meldung/religionszugehoerigkeiten-deutschland-2017

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8414310765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása