Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Egyenjogúságot követelnek a pasztafárik

2019. április 16. - szekularisfigyelo

Három ország pasztafári egyházai is az Európai Emberijogi Bírósághoz fordult egyenjogúsítása érdekében. 

Harmadikként a Repülő Spagettiszörny Egyházának németországi szervezete is az Emberi Jogok Európai Bírósága elé vonult világnézeti szervezetként való elismerése érdekében. A német történet 2014-ben kezdődött Berlintől északra, Templin városában. Német szokás szerint a város határában tábla jelzi, melyik egyház mikor tartja istentiszteletét, a spagettisták pedig a városvezetés beleegyezésével melléakasztotta a saját tájékoztató tábláját. Amire fel keresztény funkcionáriusok felháborodtak és nyomást gyakoroltak a városvezetésre, amely visszavonta engedélyét és ígérete ellenére sem állított ki újat. 
Németországban elméletben azonos jogokat élveznek a vallási és világnézeti szervezetek - a gyakorlatban számos előjogot élvez a katolikus és az evangélikus egyház, hasonlóan, mint Magyarországon, ahol az Alkotmány (házas nevén Alaptörvény) biztosítja a vallási és világnézeti szabadságot és egyenjogúságot, a gyakorlatban viszont a harmincegynéhány kiemelt vallásis zervezet számos előjogot élvez. A német a pasztafárik bírósághoz fordultak, hiszen alapító okirata szerint az egyesület világnézeti egyesület. Miután két fokon is úgy határozott a bíróság, hogy az egyesület nem világnézeti egyesület, a legfelső bíróság pedig indoklás nélkül közölte, nem hajlandó foglalkozni az üggyel. Így az egyesület a 47 tagú Európa Tanács bíróságához fordult. 

Korábban a lengyel és a holland Pasztafári Egyház is ugyanehhez a bírósághoz fordult; ők azonban nem világnézeti szervezetként küzdenek a jogegyenlőségért, hanem vallási szervezetként. Ellenük általában azzal érvelnek, hogy ezek valójában nem vallási szervezetek, hanem "csak" vallásparódia - igaz, mivel a vallás hiten alapul, tehát nem ellenőrizhető, elég nehéz valóban objektív kritériumokat meghatározni az "igazi" vallás és a paródia elhatárolására. Azaz elképzelhető, hogy a háromféle ügyben háromféle ítélet születik. 

Forrás: https://hpd.de/artikel/spaghettimonster-zieht-europaeischen-gerichtshof-fuer-menschenrechte-16715

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5614765226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása