Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Új szelek Lengyelországban

2018. október 22. - szekularisfigyelo

Többi évtized kommunizmus ide vagy oda, Lengyelországban a katolikus egyház továbbra is meghatározó erővel bír a társadalom felett. Ami abban is megmutatkozik, hogy egy Lengyelországban élő külföldi újságíró, Ekke Overbeek kellett ahhoz, hogy nyilvánosságot kapjanak az egyházi személyek által szexuálisan bántalmazottak. 
Az idén viszont a német hpd oldalán megjelent beszámoló szerint két dolog is borzolja a kedélyeket:

a bíróság egy millió zlotys (75 millió forintos!) kártérítést, valamint havi 800 zlotyis (kb. 60 000 Ft) járadékot ítélt meg egy bántalmazottnak, a kártérítést pedig a szerzetesrend lesz köteles kifizetni. Persze ha - az ítélet még nem jogerős, és a jobboldali Jog és Igazság Párt által elfoglalt legfelsőbb bíróság még megsemmisítheti az ítéletet, ill. az államfő is gyakorolhat még kegyelmet. 
Nagy érdeklődésre talált ezen kívül a Kler című film, amely három papról szól, akik évente egyszer összejönnek. Egyikük gyerekeket molesztál szexuálisan, a másik alkoholista és titkos családja van, a harmadik karrierista, aki főnöke megbízásából üzletel. A film a gdyniai filmfesztiválon a leghosszabb tapsot kapta (igaz, az ezért járó díjat kiosztó rádióállomás úgy döntött, az idén nem osztja ki ezt a díjat, mert mint mondták, nehéz objektíven mérni a tapsot), és szeptember végén került a mozikba (kivéve, ahol a mozi a hívők érzékenységére hivatkozva nem vetíti, ill. ahol a város betiltotta ugyanerre hivatkozva). Az első három napban közel egy millióan nézték meg a filmet, majd október 7-én megszervezték az első tüntetést az egyház pedofília-bűnei ellen Varsóban, amelyet néhány nappal később egy az egyház pedofil-ügyeiről szervezett vita követett a lengyel parlamentben - igaz, erre csak a szervező ellenzéki képviselők, valamint a tüntetést szervező áldozatvédő egyesület jött el, a Jog és Igazság és az egyház képviselői távol maradtak. 

Forrás: https://hpd.de/artikel/jetzt-polnische-kirche-an-reihe-16067

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr814310875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása