Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Kultúránk gyökerei

2010. október 19. - szekularisfigyelo

Kevéssé közismert Kína felfedezésének hatása a 17-18. századi európai gondolkodásra. A konzervatív-szabadelvű német nyelvű napilap, az NZZ hétvégi számában az európai felvilágosodás kínai gyökereiről ír Henrik Jäger sinológus. 
A modern társadalom kialakulását a keleti kultúrákkal való találkozásnak is köszönhetjük. Elsősorban a kínai kultúra keltette fel a gondolkodó érdeklődését, akik az európai világ tükörképét látták benne, és ebben a tükörben új szemszögből vizsgálták saját kultúrájukat. Konfuciusz és Menzius írásaiban új, egyetemes ember- és társadalomfelfogásra találtak, alternatívát a keresztény kultúrához: az erkölcs innentől már szükségszerűen nem a kereszténységhez kötődött, hanem az ember egyetemes természetéből eredeztethető volt. 
A kínai kultúra erősen hatott a német felvilágosodás egyik úttörőjére, Christian Wolffra, akinek gondolatait utóbb Leibnitzével együtt tartották a korai 18. század fő filozófiai iskolának. 1711-ben Prágában jelentek meg a legfontosabb kínai filozófiai művek latin fordításban, François Noël jezsuita atya fordításában, "Sinensis imperii libri classici sex" (A kínai birodalom hat klasszikus könyve) címen. Wolff 1721-ben Halléban "A kínaiak gyakorlati filozófiájáról" tartott előadásának hatását a francia forradaloméhoz mérik - ez volt a felvilágosodás kezdőpontja, mert ebben Wolff egy olyan világképet fogalmaz meg, amelyben a kereszténység nem előfeltétele az erkölcsös életmódnak és a működő államszervezetnek. Menzius írásaiból merítve Wolff azt tételezi, hogy az ember természetszerűen "jó", és ennek következményeként az uralkodó kötelessége a nép anyagi és szellemi jólétét kell lehetővé tétele, követelménnyé válik a közoktatás biztosítása és az emberi méltóság tiszteletben tartása - Wolff volt az első német nyelvű szerző, aki az emberi jogok kérdéskörével foglalkozott. 
  Ilyen értelemben tehát - az NZZ következtetése szerint - modern kultúránk gyökere, a felvilágosodás kultúrák találkozásának a gyümölcse. 

www.nzz.ch/nachrichten/kultur/literatur_und_kunst/die_anderen_quellen_der_aufklaerung_1.8017482.html 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr102379728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása