Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Az elhagyás éve

2010. november 14. - szekularisfigyelo

Az Egyházelhagyás Évét hirdették ki Németországban 2010.11.11.-én, amely 2011.11.11.-ig tart. A kampány arra buzdítja a német lakosságot, hitetlenségét jelentse be az illetékes önkormányzatnál, és egyházadó fizetése helyett annak egy részét magánúton adományozza valamely jótékonysági szervezetnek. 

A német lakosság fele nyíltan mondja, nem követi semelyik egyház tanításait, de a magukat evangélikusnak vallók 48% és a katolikusok 30%-a sem (de Nyugat-Németországban a hívők már húsz éve is csak a hiszekegy felét hitték). Az egyházban maradás melletti leggyakoribb érv, hogy ezek a szervezetek szociális intézményeikkel sokat tesznek a társadalomért, ezeket a szolgáltatásaikat pedig a felekezeten kívüliek is igénybe veszik. A kampány azonban arra mutat rá, hogy az egyházak adóbevételük 90%-át nem szociális célokra fordítják, intézményeiket pedig a rendes állami normatív támogatásból tartják fenn, amelyet vallási hovatartozástól függetlenül mindenki fizet (nem beszélve arról, hogy a felekezeten kívüliek ezeket vallásmentes alternatíva hiányában veszik csak igénybe). A kezdeményezők ezért azt javasolják, aki nem követi valamely egyház tanításait, inkább lépjen ki az egyházból és a megspórolt adó egy részét fordítsa jótékony célokra. 

www.kirchenaustrittsjahr.de/
via: www.ibka.org

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr762448072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása