Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Ellenkező irányú folyamatok

2011. április 14. - szekularisfigyelo

Esett már szó arról, hogy az ír állami közoktatás gyakorlatilag a katolikus egyház kezében van (az általános iskolák 92%-a katolikus), ahogy arról is, hogy Írországban is csökken az egyházhűség úgy általában. Megtépázta az ír katolikus egyház tekintélyét az is, hogy napvilágra került, nemhogy nem tettek semmit, hogy távol tartsák a pedoszexuális papokat a gyerekektől, hanem azon voltak, hogy leplezzék ezeket a bűncselekményeket. Az egyházat az elmúlt években különböző perekben kártérítés fizetésére kötelezték. Az 1,36 milliárd eurós számlát azonban csak részben fizeti az egyház. Az állam most azt próbálja elérni, hogy az egyház további 200 milliárdnyi vagyon átadásával járuljon hozzá a költségekhez - ezzel együtt az egyház az összeg mintegy felét fizetné.
Az állam ezt egyházi iskolaépületek átadásával tartja megoldhatónak - így ezek az iskolák ha nem is szekulárissá, de több vallásúvá válhatnának.
Ezzel párhuzamosan más forradalmi változás lehetősége is felvetődött: pilotprojektek keretében vizsgálják, hogyan lehetne az egyházi szertartásokra (pl. a bérmálásra) való felkészítést kiemelni az oktatásból és a plébániákra áthelyezni. Eddig ugyanis az egyház ragaszkodott ahhoz, hogy az ilyesmi az iskolában történjen, még akkor is, ha az iskola esetleg egyházi kezelésből állami kezelésbe kerül.

www.secularism.org.uk/hand-over-the-money-irish-govern.html
www.independent.ie/national-news/sacrament-preparation-may-move-out-of-school-2612608.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr472812100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása