Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Áder János és az adófizetők szakálla

2013. szeptember 21. - szekularisfigyelo

Áder János köztársasági elnök a Vatikánban járt és azzal a hírrel tért haza, hogy a katolikus egyházfő, I. Ferenc pápa elfogadta meghívását. Reméljük, addigra befejeződnek a stadionépítések, hogy legyen miből finanszírozni ezt a nem olcsó mulatságot – abban nem merünk reménykedni, hogy a látogatást az egyházaknak nyújtott állami támogatásból finanszíroznák (elvégre, ugyebár, az államfő hívta őt meg, igaz, talán az államfői hivatal költségvetéséből kéne...). Nagyságrendben ez a meghívás olyan 10-20 milliárdnyiba fog fájni az adófizetőknek.
A pápai utazások ugyanis igencsak sokba kerülnek a fogadó állam adófizetőinek. A pápa nemrég Brazíliában tett látogatására a brazil állam úgy 55 millió eurót betervezett, de erről már a látogatás előtt is látszott, hogy nem lesz elég. Eredetileg egymillió zarándokkal számoltak, akik 30-200 eurós áron vehettek részt a dzsemborin és ezzel a költségek 70%-át finanszírozták volna, ám az egyház brazil divíziója szerint pár nappal a látogatás előtt még csak harmadannyian jelentkeztek, és 50 milliós lyuk tátong a rendezvény költségvetésében. Ezt a Vatikán negyedelni tervezte, azaz ő, a szövetségi állam, a tagállam, valamint Rio de Janeiro városa kipótolná a hiányzó bevételt. Utóbbi kettő amúgy a tervek szerint is egyenként 8,5 millió eurónyi realt költött a zarándokok ingyenes közlekedésére. Nem javította a kedélyeket az sem, hogy az egyik helyszínen a katolikus egyház engedély nélkül kivágott több mint 300 fát egy nemzeti parkból, mert szerintük enélkül kevés lett volna a hely. Rióban 11 kókuszpálmát akartak kivágni az egyik mise kedvéért, de a tiltakozások nyomán a hatóságok végül visszavonták a fák kivágására adott engedélyt. A felfokozott kedélyekre való tekintettel a hatóságok az eredetileg tervezett 8500 katona helyett 14300-at terveztek bevetni.

Az előző pápa állami látogatásai sem voltak olcsók. A németországi Kölnben tartott világifjúsági találkozó kapcsán kiszámolták, hogy olcsóbb lett volna a rendezvény résztvevőit a Vatikánba utaztatni, mintsem a pápát fogadni. Nagy-Britanniában is gondok voltak a finanszírozással, és a tervezettnél kevesebben váltottak jegyet a szertartásokra. Az előző pápa spanyolországi látogatása a hírek szerint olyan 13,5 milliárd forintnyi euróba került.

http://szekularisfigyelo.blog.hu/2010/08/25/koltsegek_vetese
http://szekularisfigyelo.blog.hu/2010/09/12/viszonyok_maskepp

http://szekularisfigyelo.blog.hu/2011/08/28/katolikus_turizmus
http://www.krone.at/Welt/300_Jahre_alter_Regenwald_wegen_Papstbesuch_gefaellt-Wut_in_Brasilien-Story-368954 , http://blasphemieblog2.wordpress.com/2013/07/17/300-jahre-alter-regenwald-wegen-papstbesuch-gefallt/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr195295824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása