Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Megvásárolt Yale?

2009. szeptember 04. - szekularisfigyelo

Igen érdekes egybeesésekről ír egy blogger azzal kapcsolatban, hogy a Yale Egyetem kiadója úgy döntött, a dán karikatúra-vitát elemző tanulmánykötetbből inkább kihagyják a felháborodást kiváltó karikatúrákat, némely klasszikus Mohamed-ábrázolásokkal egyetemben.
Felvetődött ugyanis, hogy  úgy tűnik, a magát alapítványo forrásokból fenntartó Yale Egyetem mintha szaudi forrásokra áhitozna. A szaudi királyi család egyik tagja, Alwaleed bin Talal ugyanis, 2003-ban, amikor még a világ ötödik leggazdagabb embere volt, kijelentette, hogy ki szeretne választani néhány USA-beli egyetemet, hogy ott arab és iszlám tanszékeket hozzon létre. Ez meg is történt: egy félig nyilvános versenyt követően 2005-ben Harvardnak és a Georgetown Egyetemnek 20-20 millió dollárt adományozott. Úgy tűnik, a gazdasági válságtól valamelyest megcsappant vagyonú, ám továbbra is igen tehetős herceg újabb "pályázatot" hirdet. Alapítványának ügyvezetője, Muna AbuSulayman minenesetre megerősítette, hogy továbbra is elkötelezettje a jótékonykodásnak, és 100 millió dollárt tett félre az alapítvány iszlám és a nyugat-projektjére. Maga az ügyvezető asszony kezeli az alapítvány felsőoktatással kapcsolatos tevékenységét, ő ellenőrzi a két már létrehozott egyetemi központot is, és márciusban közös megbeszélést tartott a két tanszékvezetővel Londonban. Az ügyvezető 2009 augusztusa és decembere között "Yale World Fellow" címmel az egyetemen tartózkodik. - A legrosszabbkor jött az a bizonyos publikáció, olyannyira rosszkor, hogy maga az egyetem avatkozott bele az elvileg független kiadója ügyeibe - kiderült, hogy ők közvetítették a kiadót a képek publikálásától eltanácsoló szakértői véleményeket. 

Érdekes további adalék, hogy egy szaudi ügyvédi iroda Mohamed leszármazottainak nevében, épp most szólította fel a dán újságokat, hogy kérjenek bocsánatot a karikatúrákért (via www.laiciste.over-blog.com).  
 

http://sandbox.blog-city.com/some_day_yales_prince_will_come.htm
via: http://www.mediawatchwatch.org.uk
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/08/28/AR2009082803168.html 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr681358582
süti beállítások módosítása