Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Lelkiismeret és önrendelkezés

2010. szeptember 25. - szekularisfigyelo

Az egyházi lobbi erőteljes nyomást gyakorol az Európa Tanács (az a 47 tagországból álló szervezet, amelynek formális hatalma nincs, de tekintélye annál inkább) tagjaira annak érdekében, hogy bővítsék a lelkiismereti szabadságot. Ez elsőre nagyon jól hangzik ugyan, a valóságban azonban arról van szó, hogy az egészségügyben problémát jelent a lelkiismereti szabadság szabályozatlansága: jelenleg ugyanis (amint ezt számos jogeset is bizonyítja) nem garantált, hogy a páciens akkor is időben megfelelő információhoz és kezelésekhez jut hozzá, ha ez az orvosa vallási meggyőződésével ellenkezik. Az Európa Tanács ezért egy olyan tervezetet dolgozott ki, amely ezt a kérdést szabályozná és arra kötelezné a tagállamokat, hogy biztosítsák mindenki számára a hozzáférést a tudományosan megalapozott információhoz és a jogilag engedélyezett kezelésekhez. A gyakorlatban persze mindez jellemzően a nőket sújtja, akiktől vallási meggyőződésre hivatkozva megtagadják az abortuszt vagy a művi meddővé tételt még ha legális is, akiket nem tájékoztatnak megfelelően a terhességi szűrési lehetőségekről, vagy akik orvosuk vallása miatt nem jutnak hozzá fogamzásgátló szerekhez és így kénytelenek akaratuk ellenére nem kívánt vagy fogyatékos gyerekeket szülni és nevelni. 

Természetesen erre is lenne emberséges megoldás: aki elsőre olyan szakmát választott, amelyben lelkiismeretével ártani tud másoknak, az képezze át magát. Akár adjunk erre segítséget a munkanélküliek átképzését támogató alapból. Nőgyógyászból például Magyarországon nincs különösebb hiány, patológusból vagy radiológusból annál inkább. 

www.secularism.org.uk/catholics-trying-to-write-religi.html
A munkaanyag: assembly.coe.int/Documents/WorkingDocs/Doc10/EDOC12347.pdf

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr662321056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása