Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Semleges tér

2010. október 14. - szekularisfigyelo

A minap említettem annak a svájci tanárnak az esetét, akinek feszületügye támadt az igencsak katolikus Wallis kantonban. Kiderült, hogy nem is most, hanem vagy másfél éve szedte le a keresztet a tanterméből, kollégái is az iskolaszék legalább egy tagjának a tudtával. Időközben azonban a helyi szabadgondolkodó egyesület elnökeként megkereste az oktatási hatóságot azzal a javaslattal, körlevélben tájékoztassák az iskolaigazgatókat arról, hogy a feszület kérésre eltávolítandó, és kifogásolta, hogy a gyerekek olyan katolikus vallási alkalmakra történő felkészítéséhez, mint amilyen az elsőáldozás és a bérmálás az ének- és anyanyelvórát is felhasználják. Érdemi válasz helyett a hatóság közölte, hogy a közoktatási törvény értelmében a gyerekeket keresztény szellemben kötelező nevelnie, a helyi polgármester (aki a kantonális kormánynak is tagja) pedig a helyi rádióban jelentette be, hogy az ügynek következményei lesznek. Követelték tőle, akassza vissza a feszületet, és miután ezt megtagadta, néhány hétig valakik titokban visszaakasztották a feszületet, amit a tanító hétfőnként újra leszedett. 
A múlt héten azonnali hatállyal kirúgták, igaz, nem erre az ügyre, hanem az oktatási hatóságokkal véglegesen megromlott viszonyára hivatkozva. Ezt megelőzően is olyan érdekes üzeneteket hagytak a szomszéd faluban lakó, a helyi életben aktív tanár üzenetrögzítőjén, mint hogy az ördöggel lepaktált, vagy hogy az ő viselkedése az anyja betegségének az oka, és hasonlók. 
Másutt, Luzern kanton egyik községében a hatóságok jobb belátásra tértek: miután először egy (német állampolgárságú, egyik nagy felekezethez sem tartozó) apával azt közölték, hogy "nem kerülhette el a figyelmét, hogy a keresztény nyugaton tartózkodik", a múlt héten mégis úgy döntött az iskolaszék, eleget tesz a vallási és világnézeti szabadság alkotmányban rögzített elvének és azt javasolja az iskolának, szedjék le a keresztet a tanteremben. 

A wallisi pedagógusok szövetsége vállalta, hogy jogi segítséget nyújt a tanárnak, és létrejött egy őt támogató Facebook-csoport is. 

www.frei-denken.ch/de/2010/10/fristlose-kundigung-nach-streit-um-kruzifix/
A hír angolul a nemzetközi humanistaszövetség honlapján: www.iheu.org/swiss-dubbed-‘school-yard-bullies’-firing-non-religious-teacher
www.frei-denken.ch/de/2010/10/lehrerverband-stellt-sich-hinter-entlassenen-walliser-lehrer/
A luzerni esetről: www.frei-denken.ch/de/2010/10/triengen-lu-schule-muss-kreuze-abhangen/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr572370150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása