Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Néha érdemes kiállni

2011. március 30. - szekularisfigyelo

Egy kanadai esetről olvasva megláttam benne a saját jövőnket. Közben azonban megelőztek az események, ráadásul a pillanatnyi állás szerint a változatosság kedvéért egyelőre pozitívan. Miután 2008-ban a városvezetés a jó hírű Eötvös Gimnáziumot akarta egyházi kézbe adni, amivel a város világi középiskola nélkül maradt volna, az idén a szülők némileg meglepődve arról értesültek, hogy igényüknek megfelelően két népszerű általános iskolát és egy óvodát a katolikus, egy további óvodát protestáns kézbe adna Michl József polgármester. Négy állami általános iskolából így kettő maradna, és az a kettő már most is fullon működik. A történetről a Narancs számolt be részletesen, olvassátok: www.mancs.hu/index.php
Az "igényt" korábbi felmérések nem támasztották alá, és a szülők reakciója is mást mutat. Az utólagos kérdőívezés eredményei és a tiltakozások nyomán az egyházmegye végül visszavonta az iskolákra benyújtott igényt, adta ma hírül a Nol: nol.hu/belfold/visszalepett_a_megyespuspok_a_tatai_iskolatol. Igaz, az egyházmegye ezt úgy tálalta, hogy a többség akaratát a  hangos egyházellenes kisebbség elnyomta - sem a kérdőívek nem zavarják őket, sem az, hogy a tiltakozó szülők között mindenféle felekezetű található.

Az előbb azt írtam, "egyelőre pozitívan". Mivel az államtól kapott normatív támogatás csak a költségek felét fedezi, az önkormányzatok kénytelenek ezt kiegészíteni. Az egyházak azonban a normatív támogatáson felül kiegészítő támogatást kapnak az államtól (az átlagos önkormányzati hozzájárulás erejéig), amit az egyházak saját belátásuk szerint oszthatnak szét intézményeik között. Ez a helyzet az önkormányzatokat az iskolák egyházi kézbe adására ösztönzi, hiszen ezzel nem kevés forrás szabadul fel. Tavaly nyár óta ráadásul azonnal (mert a kormány eltörölte azt a rendelkezést, amely az iskolájától szabaduló önkormányzatot arra kötelezte, hogy még öt évig neki kell biztosítania a kiegészítést).
A tatai önkormányzat tehát igen könnyen, a források megvonásával büntetheti a renitens iskolákat, szülőket és az odajáró gyerekeket.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr672783482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása