Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Önjáró nép

2011. május 30. - szekularisfigyelo

A világ egyik legkatolikusabb országa, Málta lakossága véleménynyilvánító népszavazáson a válás lehetővé tétele mellett voksolt. 72%-os részvételi arány mellett 54%-nyian javasolják a válás bevezetését.
A miniszterelnök, Lawrence Gonzi, aki pártjával egyetemben ellenzi a válás lehetővé tételét és a kampányban is részt vett, közölte, hogy bár az eredmény nem az, amit ő szeretett volna, kötelessége arról gondoskodni, hogy a nép akarata érvényesüljön.
A katolikus egyház erős hatalmi pozíciókat tölt be az országban, amelynek alkotmánya felruházza a katolikus vezetőket azzal a joggal, hogy megmondják, mi helyes és mi helytelen. Számos világi poszton az egyházhoz igen közel álló személy tölti be, beleértve a tőzsde elnökét, vagy magát a miniszterelnököt, aki a korábbi érsek unokaöccse. A közéleti vita és a kampány meglehetősen heves volt. A kormánypárt és a katolikus egyház ellenezte a kezdeményezést, és bár az egyház maga hivatalosan nem kampányolt, számos szervezete próbálta a lakosságot a válás lehetőségének elutasítására bírni. A máltai érsek körlevélben hívta fel a templombajárók figyelmét arra, hogy ne rombolják a családokat, és volt olyan pap, aki közölte híveivel, az igennel szavazók nem áldozhatnak. A kampányolók egyikét az egyház kitiltatta a házasságok semmisségéről döntő bíróságokról, ahol ügyvédként képviselte a házasságukból szabadulni vágyókat.
Persze Máltán eddig sem voltak örökéletűek a házasságok. A gyerekek ötöde már most is házasságon kívül születik (köztük azok, akiknek a szülei válási lehetőség hiányában nem tudnak összeházasodni.) Az amúgy gyakori különélést eddig is tudomásul kellett vennie a jognak, csak az újraházasodás nem volt lehetséges, hacsak nem sikerült a párnak hosszas eljárásban érvényteleníttetnie a házasságot. A 400 ezres lakosságú ország eddig is elismerte lakosainak a külföldön kimondott, évi néhány tucatnyi válásait – a kezdeményezés mellett felszólalók többek között azzal is érveltek, helytelen, hogy a válás a tehetősek kiváltsága legyen, míg a szegényebbeknek nincs lehetőségük külföldön felbontatniuk házasságukat. Míg a katolikus szervezetek úgy gondolják, még a bántalmazott nőknek is elég a különélés, mert úgysem fognak akarni újraházasodni, a válási lehetőség mellett felszólalók megjegyzik, hogy nem a válás öli meg a házasságot, csupán kimondja, ami addigra már tény.
Válni azért továbbra sem lesz könnyű, hiszen a népszavazási kérdés úgy szólt, hogy négyévi különélést követően, a kibékíthetetlen ellentéteket bizonyítva lehessen elválni. Ezzel egyetlen ország maradt, amely tiltja a válást: a szintén erősen katolikus befolyásoltságú Fülöp-Szigetek.

 

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-13588834
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/may/27/malta-divorce-debate-religious-groups
http://www.guardian.co.uk/world/2011/may/29/malta-votes-yes-legalising-divorce
http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2011/may/28/malta-divorce-referendum

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr942944616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása