Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Cseh kárpótlás

2012. január 14. - szekularisfigyelo

A cseh kormánynak az egyházak kárpótlásától szóló döntéséről ír a NOL. A tizenhét történelmi vallás 75 millió korona értékű épületeit és földjeit kapja vissza, és ezen felül a vissza nem adható ingatlanokért járadékokat, illetve az egyházi személyek bérét fizeti az állam, illetve fedezi az ingatlanok fenntartását. A jó hír, hogy a köz, ha drágán is, de kivásárolja magát: az egyházak csökkenő mértékben részesülnek az állami költségvetésből, és 2040-re saját lábra kell, hogy álljanak (tehát nem örökjáradékot fizetnek, mint Magyarországon vagy Németországban, ahol 200 év alatt az elvett ingatlanok értékét sokszorosan megfizették).
A legkisebb kormánypárt úgy gondolja, a gazdasági-költségvetési helyzetre való tekintettel a kárpótlást néhány évvel el kellene halasztani, de a kormányfő közölte, azt a minisztert, aki ezt nem szavazza meg, azt kirakja a kormányból.
Közben közzétették a 2011-es népszámlálás során szerzett adatokat: a 10 millió cseh közül 34% azt monda, nincsen vallási hite, további 45% pedig nem válaszolt a kérdésre. 10%-nyian vallották magukat katolikusnak – 2001-ben még 26% volt az arányuk. 4% volt azok aránya, akik valamely más felekezethez sorolták magukat, míg 7%-nyian úgy mondták vallásosnak magukat, hogy felekezetet nem voltak hajlandók megadni.

http://nol.hu/kulfold/ajanlo/busasan_fizet_a_cseh_allam_a_katolikus_egyhaznak
http://www.secularism.org.uk/news/2012/01/czech-churches-to-receive-massive-compensation-at-the-expense-of-struggling-economy
http://humanistfederation.eu/czech-census-shows-big-decline-in-religion/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr693545047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása