Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

325 éve Lengyelországban

2014. január 17. - szekularisfigyelo

53 perces film Kazimierz Łyszczyński (Casimir Liszinski) lengyel filozófus-katona ateistáról, akit 1689-ben végeztek ki ateizmusa miatt. Łyszczyńskit egy adósa, bizonyos Jan Kazimierz Brzoska jelentette fel, aki megtudta, hogy egy istenbizonyítékokat elővezetni próbáló traktátus margójára azt írta, hogy „ergo non est Deus” („következésképpen Isten nem létezik”), és emellett ellopta és a bíróságnak átadta Łyszczyński De non existentia Dei című írását, amelyen 1674 óta dolgozott. Łyszczyński egyébként nyolc évig jezsuita volt, majd elhagyta a rendet és csaláádot alapított. A poznani és a kievi püspökök nagy odaadással látott neki Łyszczyński perének, és Łyszczyński nemesi jogait figyelmen kívül hagyva már a per előtt börtönbe helyezték. A vádlott azzal védekezett, hogy az írás egy ateista és egy katolikus vitájának az első része, amelyben végül a katolikus került volna ki győztesen, de félbemaradt a szöveg, mert egy pap tanácsára abbahagyta az írást. Maga az írás megsemmisült, csak a periratokban idézett részletek maradtak fenn, és nehéz kibogozni, mit is gondolt és milyen politikai okok és ellenségeskedések játszottak közre az ítélet meghozatalában. Mindez azonban nem változtat azon a tényen, hogy Łyszczyńskit ateizmus címén ítélték halálra. Még aznap lefejezték Varsó piacterén (miután kitépték a nyelvét), és holttestét a városon kívülre vitték és elégették.

Via http://brightsblog.wordpress.com/2013/12/17/324-years-after/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr115755201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása