Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Két cikk az egyházalapításról

2009. május 05. - szekularisfigyelo

Két vélemény jelent meg a Népszabiban az egyházalapítással kapcsolatban. Közismert, hogy meglehetősen egyszerű egyházat alapítani: lényegében kell hozzá megfelelő számú ember, és be kell nyújtani az alapszabályokat. Az állam nem viszgálja/vizsgálhatja, hogy az adott közösség valóban elsősorban vallási, avagy gazdasági érdekből jött-e létre. Ezért javasolja Boros Tamás a szabályok szigorítását, ami azzal járna, hogy az új vallási közösségek a feltételek teljesítéséig egy ideig csak sima egyesületként működnének, egyházi előjogok nélkül. Vankó Zsuzsanna ezzel szemben a vallásszabadság fontos elemének tartja, hogy az állam minden vallási közösségnek tegye leehtővé az egyházi privilégiumok mielőbbi megszerzését. 

Arra persze egyikőjük sem hívja fel a figyelmet, hogy borzasztóan egyszerű a megoldás: kezeljük egyformán az összes civil szervezetet. Annál is inkább, mert a szociális, társadalmi szerepvállalásuk tekintetében semmi nem indokolja előjogaikat a nem vallási alapú szervezetekkel szemben, ami viszont a lelkigondozásos aspektust illeti, annak teljes mértékben el kell különülnie az államtól. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr51104969
süti beállítások módosítása