Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Kreacionista állatkert álruhában

2009. augusztus 29. - szekularisfigyelo

"Noé bárkája" néven nyitott magánállatkertet egy brit keresztény kreacionista házaspár. A megfelelő állatartással ugyan eleinte bajok voltak, de a Brit és Ír Állatkertek és Akváriumok Szövetségének szakmai segítségével ezeket végül orvosolták. Az állatkert azonban egyfajta csali vagy beetetés és a jelek szerint ez a tulajdonos tudatos stratégiája: Első látszatra minden rendben is van az állatokat bemutató táblákkal is, de a "kisbetűs résszel" tudományos tekintetben már komolyabb gondok vannak. Itt-ott előkerül a teremtő, a madarak énekükkel pedig (egyebek mellett) teremtőjüket dicsőítik, sőt a madárdal oly csodálatos, hogy a teremtő zeneszeretetét bizonyítja. A tigrisek és az orrszarvúk kertjénél imatábla fogadja a látogatót, amely Isten áldását kéri az állatokra, és miközben az orrszarvúról tájékoztató tábla szövege egy darabig feddhetetlen, egyszercsak közli, hogy az orrszarvú-fosszíliák előzmények nélkül, a semmiből bukkannak fel egy adott időpontban. A majmoknál meredekebbek lesznek a táblák: a "30 ok, amiért nem rokon az ember a majommal" című felsorolás egyik tétele, hogy a majomnak 24, az embernek 23 kromoszómapárja van, egy másik ok pedig, hogy az ember rendelkezik istenhittel, a majom nem. A csúcspont kétségtelen a "Noé bárkája" című kiállítás (amely az állatfarm családokkal teli többi részével ellentétben üresen állt) pedig Noé bibliai történetét tényként mutatja be, beleértve a fajelméletet: a három emberi faj (fekete, fehér, minden más) Noé három fiának leszármazottja. 
Persze joguk van az állatfarm tulajdonosainak saját véleményüket megfogalmazni. Ami viszont elfogadhatatlan, az az, hogy ezt nem nyíltan teszik, sőt, összecsúsztatják a (tudományos eljárások során újra és újra megkérdőjelezhető és ellenőrzendő) tudományos tényeket a megkérdőjelezhetetlen teológiai kiejelentésekkel és összemossák a kettő közötti határt, és a megtévesztés kimondottan gyerekekre irányul. Épp ezért a Brit Humanista Szövetség felkérte a helyi illetékeseket, ne ajánlják az állatkert látogatását az iskoláknak, mert nem alkalmas a természettudományi oktatásra, és az állami turisztikai hivatalokat, ne reklámozzák tovább a vállalkozást. De már helyi civil tiltakozás is alakult, "Süllyeszd el a bárkát" néven. 

http://newhumanist.org.uk/2125
http://www.ark.isambard.com/index.php

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr441345206
süti beállítások módosítása