Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A torinói lepel ikertestvére

2009. október 06. - szekularisfigyelo

Az olasz Ateisták és Racionális Agnosztikusok Szövetsége anyagi támogatásával létrehozták a torinói lepel mását a 13. században ismert technológiákkal. Azért döntöttek a projekt támogatása mellett, mert a torinóban őrzött és nagyon ritkán mutatott eredetit jövőre közel 2 millió euró (340 millió forint) költségvetési támogatással mutatják be a közönségnek. A torinói lepel a hívők szerint Jézus szemfedele, amelyre beivódott testének lenyomata. A leplet már első dokumentált felbukkanása idejében, a 13. században is hamisítványnak tartották egyesek. Húsz évvel ezelőtt radiokarbon-módszerrel bebizonyították, hogy a szövet a 1260 és 1390 közötti, ami egybeesik a lepel első felbukkanásának idejével. Ráadásul a szövet mintázata kétdimenziós lenyomatot mutat, nem olyant, ami akkor keletkezett volna, ha valóban egy a szövetbe burkolt testtől származna a lenyomat. Persze ez nem akadályozza meg a hívőket és magát a katolikus egyházat is (amelynek engedélyével a vizsgálatok történtek) abban, hogy mégis inkább eredeti ereklyének tekintsék a négyszer egyméteres szövetet.

Képek: http://www.uaar.it/news/2009/10/05/prime-foto-della-seconda-sindone

http://www.uaar.it/news/2009/10/05/svelato-mistero-della-sindone
http://index.hu/tudomany/tortenelem/2009/10/06/reprodukaltak_a_torinoi_leplet/
http://www.gwup.org/component/content/article/915-turiner-grabtuch-
http://hpd.de/node/7903

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr601432493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása