Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Etikaoktatás az emberijogi bíróság előtt

2009. október 21. - szekularisfigyelo

Elutasította a strasbourgi Emberijogi Bíróság annak a berlini családnak a keresetét, amely úgy gondolta, a mindenkire kiterjedő közös etikaoktatás sérti tizenhat éves gyermekük vallásszabadságát, és ezért felmentést kértek az órák látogatása alól. A bíróság megállapította, hogy az oktatást kötelezővé tevő berlini iskolatörvény nem részesíti előnyben egyik vallást sem és nem akadályozza meg a tanulót abban, hogy részt vegyen az evangélikus hitoktatáson. 

Berlinben néhány évvel ezelőtt vezették be a különböző felekezetekhez tartozó gyerekek számára kötelező és közös etikaoktatást. Németország más tartományaival ellentétben Berlinben rég eltörölték a kötelező hittant, de nemrég népi kezdeményezést indítottak annak érdekében, hogy a kötelező etikaóra helyett a diákok a felekezeti hittant választhassák. A kezdeményezés azonban nem talált elég támogatóra, így a különböző felekezetekhez tartozó gyerekek továbbra is közösen beszélgetnek etikai kérdésekről. Az etikaórát egy gyilkosság nyomán vezették be: miután testvére nyílt utcán megölt egy fiatal nőt annak hároméves gyermeke szeme láttára, mert férjétől elválni merészelt, a berlini tanárok döbbenten azt tapasztalták, hogy muszlim diákjaik egy nem elhanyagolható része helyesli ezt a "becsületbeli" gyilkosságot. Ennek hatására láttak neki az iskolákban beszélgetni arról, ki mit tart helyesnek és miért, értékekről, helyes és helytelen döntésekről, emberi jogokról és hasonlókról. Ezt a közös párbeszédet erősítette most meg a strasbourgi Emberijogi Bíróság. 

http://derstandard.at/fs/1254311926485/Klage-gegen-Ethikunterricht-in-Berlin-abgewiesen

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr651464356
süti beállítások módosítása