Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Hoax? - Nem is a 23 éve komás beteg kommunikál?

2009. november 26. - szekularisfigyelo

Kételyek merültek fel a 23 éve komásnak diagnosztizált, ám állítólag "csak" teljesen lebénult belga férfi kommunikációs képességeivel kapcsolatban. A kommunikáció ugyanis segítő közreműködéssel történik (film itt), egy olyan módszerrel, amely már korábban hiteltelennek bizonyult (magyarul kissé szűkszavúan itt), mert finoman szólva is inkább a beteg kezét mozgató segítő, mint maga a beteg kommunikált.
Bár a beteg állítólag lábfejét is képes tudatosan mozgatni, a médiában csak a „facilitátorral” történő kommunikációt láthattuk, amely során egy segítő mozgatja a beteg ujját egy billentyűzet felett. Ennek a videónak a 17. másodperce körül a beteg úgy tűnik, csukott szemmel is képes gyorsan irányítani az írást az érintőképes billentyűzeten.  

A Pennsylvaniai Egyetem bioetika professzora, Albert Caplan úgy látja, hogy amennyiben ez a fő bizonyíték, mindenképpen pontosabb vizsgálatra szorul a a beteg állapota. Valóban léteznek olyan állapotok, amikor a beteg képtelen irányítani testét, de szellemi képességei sértetlenek maradnak. Ez jellemzően olyankor fordul elő, amikor az agy egyik fő artériájában stroke („agyvérzés”) történik, leáll a vérellátás és ennek következtében az agynak a test tudatos mozgatását irányító részei sérülnek, de a tudat és a gondolkodás helye, a vérrel egy másik más artériából ellátott cortex sértetlen marad. Az viszont sajátos, hogy egy autóbaleset ilyen sérülést okozzon.
 Mielőtt felhőtlenül örülhetnénk a belga férfi megmenekülésében, további adatokra van szükség, hogy meggyőződjünk arról, valóban ő maga tudott szóba állni a külvilággal, s nem a bizonyára jószándékú segítője.

http://www.msnbc.msn.com/id/34132340/ns/health-health_care/
via: http://scienceblogs.com/pharyngula/2009/11/really_this_guy_is_conscious.php

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr611552227
süti beállítások módosítása