Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Etikátlan módszerek

2010. február 07. - szekularisfigyelo

A brit orvosetikai bizottság hosszas vizsgálat után elmarasztalta Andrew Wakefieldet, aki "tisztességtelenül és felelőtlenül" végezte el azt a kutatást, amelynek eredményeként állította, a kisgyerekek kanyaró-mumpsz-rubeola elleni oltására használt kombinált oltóanyag autizmust okoz. A bizottság (amely természetesen nem a kutatás eredményeit vizsgálta - hiszen a tudományban tévedni szabad - hanem a kutatási módszerek etikusságát) megállapította, hogy Wakefield a kutatás során többszörösen sértette az orvosi etikát: gyerekeken olyan invazív vizsgálatokat végzett, amelyekre nem volt képesítése és előzetes engedélye, vérmintát pedig fia babazsúrján gyűjtött úgy, hogy pénzt adott a gyerekeknek. Etikátlanul járt el akkor is, amikor nem hozta nyilvánosságra, hogy a kutatás idején szakértőként díjazást kapott olyan szülőktől, akik perelni készültek, mert úgy vélték, gyermekük autizmusát az oltás okozta. A kutatás nyomán 1998-ban megjelentetett cikkre hivatkozva számos szülő megtagadta gyermeke beoltatását, aminek következtében többszörösére nőtt a rosszabb esetben szövődményként agyhártyagyulladást maga után vonó kanyaróesetek száma. 
Időközben a The Lancet című nagyhírű orvosi lap is visszavonta a kérdéses publikációt, amelynek eredményeit vizsgálatok tucatjaiban sem sikerült reprodukálni. 

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8483865.stm
http://www.sciencebasedmedicine.org/?p=3716

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr541734464
süti beállítások módosítása