Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Szövegértés és keresztény fundamentalizmus

2010. február 27. - szekularisfigyelo

Egy felmérés szerint az USA-ban élő, a Bibliát szószerinti igazságnak tekintő keresztény fundamentalisták gyenge verbális készségekkel bírnak. Ez önmagában nem túl meglepő, hiszen általában szegények és alacsony iskolázottságúak is egyben. Most azonban egy országos felmérés adatait elemezve megállapították, hogy ez az összefüggés a többi tényezőtől függetlenül is fennáll.
Darren Sherkat (Southern Illinois University) megállapította, hogy az összefüggés meglepően nagy mértékű: a gyenge verbális készségek annyira korrelálnak a Biblia szószerinti értelmezésével, mint az egyetemi végzettség a jó nyelvi készségekkel. Még a fundamentalista csoporthoz való tartozás önmagában (a Biblia szószerint értelmezésére való hajlandóságtól függetlenül) is gyengébb nyelvi készségekkel járt együtt. Azok akik felnőttként csatlakoznak egy ilyen csoporthoz, szintén nyelvi kihívásokkal küzdenek, igaz, nem olyan mértékben, mint a gyerekkoruktól ilyen környezetben élők. Akik azonban felnőttkorban otthagyták fundamentalista környezetüket, azok átlagos nyelvi készségekkel bírtak. Az USA-ban számos tényező jár együtt a gyenge nyelvi készségekkel, köztük nem csupán olyanok, mint az életkor, az iskolázottság és az anyagi helyzet, hanem a nem, a családi állapot és a gyermektelenség (a férfiak, a házasok és a legalább egy gyermekkel rendelkezők gyengébb verbális készségekkel bírnak, igaz, az elváltaké jobb).
Jó hír mindazoknak, akik nem kötődnek valláshoz: kortól, nemtől, iskolázottságtól, lakóhelytől, családi állapottól és gyermekszámtól függetlenül jobb nyelvi készségekkel rendelkeznek, mint a vallási közösséghez tartozók. Az okokat illetően egyelőre persze csak találgatni lehet, de eléggé kézenfekvőnek tűnik azt feltételezni, hogy aki jobb nyelvi készségekkel bír, annak egyben jobb az érzéke az irónia, a fickió, a metaforikus és átvitt értelmezések, a szöveg „irodalmi”, azaz fiktív jellege iránt, és így jobban tudja a Bibliát is a szószerinti igazságtól eltérő módon kezelni.

http://epiphenom.fieldofscience.com/2010/01/bible-done-be-word-of-god.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr51786755

Trackbackek, pingbackek:

süti beállítások módosítása