Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Vallássemleges Libanonért

2010. április 28. - szekularisfigyelo

Több ezer libanoni tüntetett vasárnap a szekuláris Libanonért. Az ötmilliós állam politikai életét teljes egészében a vallás uralja: minden mozzanatot vallási kvóták rögzítik, kezdve a közjogi főméltóságok elosztásától (elő van írva, hogy az elnök maronita keresztény, a miniszterelnök szunnita muszlim, a parlament elnöke pedig síita muszlim), de az államigazgatásban is vallási hovatartozás szerint veszik fel a munkatársakat. A rendszert még a francia gyarmatosítók alakították ki, és mindmáig pontosan körül van határolva, a 18 elismert felekezet közül melyik milyen pozíciókra tarthat igényt. Eltérő felekezethez tartozók nem házasodhatnak - az ilyen párok Cipruson szoktak házasságot kötni. 
Egy nemrég végzett felmérés szerint a libanoniak megelégelték, hogy az az első dolog, hogy mindenkit a felekezete szerinti kasztba sorolják: a megkérdezettek 58%-a azzal értett egyet, hogy meg kell szüntetni a közélet felekezeti törésvonalak mentén történő szervezését. 
Persze nem lesz ez könnyű menet, hiszen a vallási közösségek elitjei ragaszkodni fognak előjogaikhoz. 

via www.hpd.de
http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1984623,00.html?xid=rss-topstories
http://www.siawi.org/article1875.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr301957000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása