Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Agyunk és a karizma ereje

2010. május 07. - szekularisfigyelo

Vitathatatlan, hogy a karizmatikus prédikátorok nagy hatással vannak hallgatóságukra. Míg követőik meg vannak győződve a prédikátorok erejéről, egy új kutatás azt mutatja, hogy valójában egyszerűen kikapcsol az agyuk.

A dán Aarhusi Egyetem kutatója, Uffe Schjødt megvizsgálta azokat a folyamatokat, amelyek a hívők agyában zajlanak a papok hallgatása közben. Kettős vak kísérletet végzett: a hívőket a pünkösdi mozgalomból választotta, ahol fontos szerepet játszanak a karizmatikus vezetők, és egy nem hívőkből álló kontrolcsoportot is vizsgált. Mindannyiukkal egy sor imát hallgattattak meg, amelyeket aztán osztályozni kellett aszerint, mennyire karizmatikus a beszélő. A prédikátorokról a kutatók előzőleg közölték a kísérleti alanyokkal, hogy „nem keresztény”, „sima keresztény”, illetve „gyógyító erejéről híres” prédikátor-e. Valójában mindegyik lelkész átlag keresztény volt, és a kutatók persze azt is cserélgették, melyikükhöz milyen címke társul, hogy semlegesítsék a személy tényleges hatását. 

A beszélő tehát nem játszott szerepet - de hogy mit gondolt róla a hívő alany, az annál inkább. A hívők ugyanis aszerint látták karizmatikusnak, illetve nem karizmatikusnak a prédikátort, hogy előzőleg mit hitettek el velük: akiről azt hitték, híres gyógyító, azt karizmatikusnak értékelték, akiről úgy tudták, nem is keresztény, azt kevésbének. A nem keresztény-nek hitt lelkész imája során ráadásul nem érezték "Isten jelenlétét". A nem hívők is valamivel karizmatikusabbnak értékelték azt, akiről úgy tudták, "gyógyító", de ennek mértéke statisztikailag nem volt szignifikáns (azaz a véletlen műve is lehet).

Eközben képalkotó technológiákkal is vizsgálták a kísérleti alanyok agyműködését. Amikor a hívők egy „nem keresztényt” hallgattak, egy kicsit aktivizálódott az agynak egy bizonyos területe, amely azonban nagymértékben deaktivizálódott, amikor a „gyógyító” imáját hallgatták. A „sima keresztény” hallgatása is deaktivizálódással járt, de nem akkora mértékűvel. Ez a deaktivizálódás a nem hívőknél nem következett be. A szóban forgó agyterület az értékeléssel, ellenőrzéssel és döntéshozatallal függ össze, és hasonló agyi folyamatokat figyeltek meg hipnózis és meditáció során, azaz nem vallásos szituációkban is.
A kutatók úgy értelmezik eredményeiket, hogy amikor olyasvalakit hallgatunk, akiben megbízunk, kikapcsoljuk a kritikai gondolkodás képességét és hagyjuk, hogy a szavak magukkal ragadjanak. A prédikátorok egyáltalán nem állnak távol a színpadi hipnotizőröktől, és ezt a hajlamot használják ki - erejüket teljes mértékben a hívők hite kölcsönzi nekik. 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr491979375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása