Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Korlátolt felelősség

2011. január 20. - szekularisfigyelo

Egy múlt heti szövetségi bírósági ítélet szerint Németországban a túlságosan hiszékeny áldozatot is felelősség terheli, ha olyan, valójában teljesíthetetlen szolgáltatást vesz igénybe, mint a kártyajóslást vagy hasonló ezoterikus eljárásokat. Aki önként vesz igénybe ilyen szolgáltatásokat annak ellenére, hogy jól tudja, az adott szolgáltatás eredményessége racionálisan nem magyarázható (azaz tisztában van azzal, hogy irracionálisan cselekszik), azon be is lehet hajtani a szolgáltatás ellenértékét. Azonban ha a szolgáltató az ügyfél nehéz élethelyzetével, labilitását, tapasztalatlanságát vagy hiszékenységét kihasználja, a szolgáltatási szerződést semmisnek kell tekinteni.
A dolog előzménye az volt, hogy egy negyvenes férfi párkapcsolati problémáival egy kártyajóshoz fordult, aki eleinte még ingyen, majd fizetés ellenében segített. Úgy 35 ezer eurónyi számlát fizetett az ügyfél, de az utolsó számla kiegyenlítését megtagadta, mire a kártyajós beperelte. A bíróságok eleinte megtagadták a keresetet azon az eddig általánosan alkalmazott alapon, hogy teljesíthetetlen szolgáltatásokért nem lehet pénzt kérni. A szövetségi bíróság azonban azt állapította meg, hogy számos ember annak ellenére vesz igénybe ilyesmit, hogy pontosan tudja, ezek a szolgáltatások nem egyeztethetők össze a természet működési rendjével.
Mostantól azonban könnyebb lesz perelni a jósoknak: az ügyfélnek ugyanis innentől be kell bizonyítania, hogy a jós visszaélt az ő kiszolgáltatott helyzetével.

http://blog.gwup.net/2011/01/13/wahrsager-urteil-sowohl-als-auch/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+gwup-die-skeptiker+%28gwup+%7C+die+skeptiker%29

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr712594373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása