Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Bakot lőttek

2011. március 29. - szekularisfigyelo

A brit kormány kezd rájönni arra, hogy bakot lőtt, amikor mindenféle vallási csoportok kedvében járva nekilátott lazítani az iskolaalapítási és iskolafelügyeleti szabályokon. Az új szabályok ugyanis a tervek szerint lehetővé teszik majd, hogy a „szabad iskolák” állami finanszírozással, de minden állami felügyelet alól mentesülve azt tanítsanak, amit akarnak. Az egyházi iskolák már most is számos kivételt élveznek. A gyakorlatban ennek persze elsősorban két témában van jelentősége: a szexuális felvilágosításban és az evolúció oktatásában. Eddig az államilag finanszírozott iskoláknak nagyjából követniük kellett az alaptantervet, a készülő törvény szerint azonban ez alól is kivételt élveznének. A brit humanista szervezetek már többször érdeklődtek az illetékes tárcánál és az oktatáspolitikusoknál, hogyan is gondolják biztosítani, hogy az államilag nem felügyelt, magukat az alaptantervhez tartani nem köteles intézményekben milyen módszerekkel is fogják biztosítani, hogy a tanulók tudományosan megalapozott tudásra tesznek szert és képesek lesznek az össztársadalom tagjaként elfogadni más vallásúak és más világnézetűek létét.
Rejtett kamerákkal készült felvételek bizonyítják a probléma fontosságát. Kiderült ugyanis, hogy a mostani szabályok, amelyek némi állami felügyeletet azért előírnak, sem elég szigorúak: egy olyan iskolában, amelyet eddig iszlám mintaiskolának tartottak, a tanulókat arra idomították, hogy gyűlöljék a más hitűeket általában, a homoszexuálisokat meg külön. Egy medresze hittanóráin pedig a napi rutin részeként verték már a 6-7 éves gyereket is (http://www.channel4.com/programmes/dispatches/articles/lessons-in-hate-and-violence-feature, http://www.tagesanzeiger.ch/ausland/europa/Wenn-in-der-Musterschule-baertige-Lehrer-Hassparolen-predigen/story/15828121). Ezt tetézte, hogy az egyik londoni kerületben eluralkodott a homoszexuálisok gyűlölete. Kiderült az is, hogy számos fundamentalista keresztény magániskola is pályázna a szabad iskola státuszára – eddig is léteztek, de „legalább” nem részesültek állami finanszírozásból. Ezek közül számos iskolafenntartó-csoport többé-kevésbé nyíltan vallják magukat kreacionistának, vannak csoportok, amelyek erősebben azok, mások kevésbé.
A szabad iskolák ötletét a svédektől vették át, ahol „bevált”, de az előkészítés során elveszett a svéd modellre való hivatkozás. Az ugyanis időközben bizonyított: becsődölt. 60 vallási szabadiskola körül kitört a botrány, a vádak szerint volt, ahol verték a gyerekeket és ahol kreacionizmust tanítottak. A svédek visszatértek a kötelező állam alaptantervhez, aminek betartását minden intézmény számára kötelezővé tették, ahogyan az is, hogy az átadandó ismeretanyagot a felekezeti iskolák is vallásmentesen oktassák.
A parlamentben is megkérdezték Nick Gibbs oktatási minisztertől, hogyan is kívánja biztosítani, hogy az államilag finanszírozott iskolákba járó gyerekek például az evolúcióról is tanuljanak. A miniszter leszögezte, nem engedik a kreacionizmust érvényesülni, de azzal adós maradt, hogyan is akarják ezt elérni, ha nem ellenőrzik az iskolákat.

http://www.humanism.org.uk/news/view/773
http://newhumanist.org.uk/2511/free-to-teach-creationism

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr382772828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása