Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Kirekesztés és szolidaritás

2011. június 04. - szekularisfigyelo

Bizonyára a keresztényi szeretet jegyében tagadták ki szülei azt az érettségiző fiút, aki felvetette, hogy az állami iskolai ballagáson talán mégsem illene imára szólítani a résztvevőket, hiszen nem feltétlenül mindenki hívő keresztény. A Louisiana államban található Bastropban élő Damon Fowler írt egy udvarias e-mailt iskolájának, amely megígérte, hogy természetesen nem lesz ima. Ellenben kiszivárogtatták az ügyet is, a nevét is, aminek következtében a kisváros kiközösítette, és a fiú még halálos fenyegetéseket is kapott. A ballagási programként felszólaló diáklány tüntetően keresztény imát mondott, amiért hangosan éltette a tömeg, mindezt az iskola csendes jóváhagyása mellett. A fiút szülei bezárták, internettől és telefontól elvágva. Végül a nővére rábeszélte a szülőket, hogy magához vehesse öccsét, a szülők pedig szabályosan kitagadták a fiút. Az USA-ban a felsőoktatásért fizetni kell, így a szülők pénzbeli segítsége nélkül elég nehéz továbbtanulni. A Friendly Atheist ezért gyűjtést indított, és olvasói röpke két hét alatt 10-20 dolláros tételekben több, mint 30 ezer dollárt (több, mint 5,5 millió forintot!) adományoztak.

Naivitásában lett egy állam és egyház elválasztását érvényesítő kampány arca Jessica Ahlquist, aki Rhode Island-ben a Cranston High School tanulójaként bukott egy „Iskolaima” című műtárgyra, amely lényegében a Miatyánk átirata. Barátaival meglehetősen hamar rájött arra, hogy ez ebben a formában sérti az állami iskola vallási semlegességét. Csinált egy Facebook-csoportot, és végül egy tavaly őszi iskolai megbeszélésen adódott alkalom, hogy felvesse, talán le kéne szedni ezt az izét. Ahlquist azt hitte, a homlokukra csapva azt fogják mondani, hogy „jaj, tényleg”, leveszik, és ezzel el van intézve. Úgy kb. ennek ellenkezője történt a meeting résztvevői kiborultak. Még aznap megkereste őt a helyi tévéadó, amelynek el is magyarázta fenntartásait, nagy ügy lett a dologból, és azzal, hogy naivitásában (ezt a világ legtermészetesebb dolgának gondolva) mellesleg megemlítette, hogy ateista, végképp kiborult a bili. A legbefogadóbb keresztények is boszorkánynak nevezték, volt még néhány megbeszélés az iskolában, ahol felháborodott keresztények kikeltek a tábláért. Osztálytársai nem állnak vele szóba, kivéve, hogy egy „Allahu akbar”-t – ja pardon, „Isten nevében”-t üvöltsenek rá. A legsajátságosabb jelenet talán az lehetett, amikor még a „Diversity Week” című iskolai rendezvénysorozaton az ázsiai származásáról beszélő polgármester szenvedélyesen kiállt a tábla mellett. Ahlquist az American Civil Liberties Union elnevezésű szervezethez fordult segítségért, az iskolaszék pedig 4-3 arányban úgy döntött, inkább perelnek, mintsem hogy levennék az iskolai imát a falról. 

http://friendlyatheist.com/wp-content/uploads/2010/11/CranstonBanner.jpg

http://scienceblogs.com/pharyngula/2011/05/standard_small_town_saga.php
http://scienceblogs.com/pharyngula/2011/05/never_trust_a_christian.php
http://friendlyatheist.com/2011/05/21/what-happened-at-damon-fowlers-graduation/
http://friendlyatheist.com/2011/05/26/an-interview-with-damon-fowler-and-his-brother-jerrett/

http://jessicaahlquist.com/2011/05/a-quick-history/

http://friendlyatheist.com/2011/05/26/louisiana-votes-to-screw-over-science-education/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr762955529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása