Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Kinek az emlékezete

2011. június 23. - szekularisfigyelo

Izraeli szekuláris és vallási csoportok azon vitáznak, kit szólítsanak fel a halott katonákra való emlékezésre. Az amúgy nem vallási katonaság (az ultraortodoxok fel is vannak mentve a katonai szolgálat alól) eredetileg a "Emlékezzen Izrael népe lányaira és fiaira" formulával kedzte meg a halott katonák tiszteletadó szertartására, de ezt még a hatnapos háború után egyes egységek "Emlékezzen Isten"-re cserélte le, azóta hol így, hol úgy használják. Egy újságíró néhány éve felvetette, állítsák helyre az eredeti verziót, hiszen vallásosak és nem vallásosak együtt képezik azt a hazát, amelyért ezek a katonák elestek, és Izrael népe minden tagjának közös kötelessége az emlékezés. Először egyetértettek vele és azt ígérték, visszaállítják a szekuláris verziót, ám vallásos hozzátartozók tiltakozására azóta is az istenes verziót használják az országos ünnepen.

Pedig emlékezésre felszólítani, nos, hát, talán mégis a nép a feledékenyebb, mint az isten, nem?

www.haaretz.com/print-edition/news/idf-chief-rules-in-the-name-of-god-for-prayer-over-fallen-soldiers-1.367508
www.haaretz.com/print-edition/opinion/israel-needs-to-keep-religion-out-of-the-army-1.367988

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr562996333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása